Вчені розробили новітній елемент живлення на основі гемоглобіну

Іспанські та аргентинські вчені розробили елемент живлення, в якому як провідник електрохімічних реакцій використовується гемоглобін. Така батарея працює кілька тижнів, її можна застосовувати в імплантованих пристроях.

Гемоглобін – білок, який міститься в клітинах крові (еритроцитах) і виконує в організмі важливу функцію: доставляє кисень від легень до тканин, а назад у легені забирає вуглекислий газ. Багато вчених давно вважають, що через свої властивості гемоглобін можна використовувати в розробці електрохімічних елементів живлення, в яких кисень відіграє ключову роль.

У 2017 році дослідники з Оксфордського університету (Велика Британія) провели серію експериментів з гемоглобіном і з’ясували, що він добре підходить для окисно-відновних процесів (або редокс-реакцій), за допомогою яких хімічна енергія трансформується в електричну.

Тоді ж деякі фахівці припустили, що цей життєво важливий білок може підійти для створення повітряно-цинкових батарей. Під час роботи такі елементи живлення використовують як катод кисень, що поглинається з повітря, а як анод – порошок цинку.

Група вчених із Національного університету Кордови (Аргентина) і Політехнічного університету Картахени (Іспанія) спробувала втілити цю ідею в життя. І в них вийшло. Хіміки розробили першу біосумісну повітряно-цинкову батарею, де в електрохімічній реакції, що перетворює хімічну енергію на електричну, бере участь гемоглобін. Важливо зазначити, що пристрій не завдає шкоди здоров’ю. Результати роботи опубліковано в журналі Energy & Fuels.

У такій батареї білок крові відіграє роль каталізатора, він відповідає за реакцію відновлення кисню, яка є ключовим процесом в електрохімічних пристроях для перетворення і зберігання енергії. Під час цієї реакції після потрапляння повітря в батарею кисень бере участь у реакції, в результаті якої утворюється вода. Після чого вивільняються електрони, які потім “переходять” до цинкового анода, де відбувається реакція окислення цинку.

“Щоб каталізатор добре працював, він повинен володіти двома властивостями: швидко поглинати молекули кисню і відносно легко утворювати молекули води. Гемоглобін повністю відповідає цим вимогам”, – пояснив Мануель Луна (Manuel Luna), один з авторів дослідження.

За словами вченого, прототип батареї, створений його командою, працював з 0,165 міліграма гемоглобіну протягом 20-30 днів. Такі елементи живлення більш стійкі до несприятливих умов довкілля, на відміну від решти акумуляторів, що дасть змогу безпечно використовувати їх у кардіостимуляторах та інших імплантованих в організм приладах.

Дослідники зазначили, що головний мінус їхньої розробки – її неможливо перезарядити. Щоб усунути цей недолік, необхідно підібрати ще один біологічний білок, який буде перетворювати воду назад у кисень, над чим зараз і працюють вчені. Новий пристрій можна використовувати тільки в кисневому середовищі, у космосі він працювати не буде.

Джерело NNEWS

Ви читаєте незалежне україномовне видання "SUNDRIES". Ми не належимо ні олігархам, ні депутатам. Отож ми потребуємо Вашої підтримки для розвитку та збереження незалежності. Підтримайте нас!

Цей веб-сайт використовує файли cookie, щоб покращити ваш досвід. Ми припустимо, що ви з цим згодні, але ви можете відмовитися, якщо хочете. Прийняти Читати більше