Вчені розробили перший в світі акумулятор на основі цементу

Вчені поставили собі за мету перетворити в батареї бетонні споруди — стіни будівель та елементи конструкцій. Успіху досягли дослідники зі Швеції, які запропонували та випробували в лабораторії першу у світі концепцію акумулятора на основі цементу. В майбутньому це допоможе зберігати електроенергію в стінах будівель та живити численні датчики стеження за станом конструкцій і не тільки. Для відновлюваної енергетики це теж стане в пригоді.

Цемент не вперше розглядається як матеріал для створення акумуляторів. Наприклад, виробники цементу з Японії вивчають можливість його використання в матеріалах катодів та анодів акумуляторів. Вчені з Технологічного університету Чалмерса у Швеції пішли далі — вони запропонували використовувати цемент (бетон) як накопичувач електричної енергії.

Для заливки електродів сумішшю на основі цементу запропоновано струмопровідний склад на основі вуглецевих волокон в співвідношенні 0,5% від обсягу. Спочатку заливається шар катода на базі вуглецевої сітки з нікелевим покриттям, потім шар для просочення електролітом і, нарешті, створюється анодний шар на вуглецевій сітці з покриттям заліза.

Ємність створеного експериментального комплекту елементів живлення склала скромні 7 Вт · год/м2 або 0,8 Вт · год/л. Це на три порядки менше, ніж у сучасних комерційних літієвих акумуляторів. Але величезні обсяги будівельних споруд з лишком покриють цей недолік. Втім, поки акумулятор на основі цементу був випробуваний всього шістьма циклами заряду та розряду, а у вигляді стін і конструкцій йому доведеться працювати десятиліттями.

Вчені визнають, що батарея на основі цементу для будівництва вимагає значних доопрацювань як сама по собі, так і з точки зору нових підходів до архітектурного проєктування. Наприклад, можна передбачити змінні секції будівель для заміни відпрацьованої батарейній секції. Але це все можна вирішити. Вчені свою пропозицію зробили, чекаємо реакції будівельників та архітекторів.

Джерело EurekAlert

Ви читаєте незалежне україномовне видання "SUNDRIES". Ми не належимо ні олігархам, ні депутатам. Отож ми потребуємо Вашої підтримки для розвитку та збереження незалежності. Підтримайте нас!

Цей веб-сайт використовує файли cookie, щоб покращити ваш досвід. Ми припустимо, що ви з цим згодні, але ви можете відмовитися, якщо хочете. Прийняти Читати більше