Швейцарські дослідники створили дрон, здатний прикріплюватися до стовпів та стовбурів дерев

Дослідники Федеральної політехнічної школи Лозанни (Швейцарія) створили безпілотник, здатний сідати на вертикальні опори. Розроблений дрон, названий PercHug, копіює техніку посадки геконів.

Дрони, які вміють чіплятися за дерева, вже існують. Але методи їхньої посадки, як правило, включають кігті, шипи і захоплення. Інженери ж прагнули до пасивної методики, застосовної як у міському середовищі, так і на природі.

Як це працює?

Надихнувшись тим, як гекони приземляються на стовбури дерев, вчені створили крилатий БПЛА з жорстким хвостом. Загальна вага дрона становить 550 грамів, а розмах крил – 96 сантиметрів. Під час польоту крила утримуються натяжним тросом.

Під час зіткнення з опорою ніс дрона, що має загнуту догори форму, розвертає апарат із горизонтального положення у вертикальне, необхідне для зависання. Зіткнення призводить до спрацьовування системи засувок, що вивільняють трос. Під дією пружин крила складаються навколо опори, фіксуючи дрон на місці.

Ця методика посадки дає змогу уникнути обважнення конструкції додатковими елементами, призначеними для хапання. Замість цього використовуються наявні крила дрона для фіксації на опорі. Хвіст, подібно до хвоста гекона, також відіграє важливу роль у процесі посадки й зависання.

Випробування показали, що навіть при охопленні стовбура дерева крилами, дрон іноді зісковзував вниз. Розв’язати проблему допомогли додаткові знімні гачки.
Розроблений дрон є прототипом і поки що не оснащений двигуном. Дослідники планують створити наступну версію PercHug, оснащену мотором, для виконання завдань, що вимагають переміщення по опорі, наприклад, для огляду будівель або інфраструктури.

За словами вчених, їхня розробка може знайти застосування в різних галузях, включно з безпечним оглядом будівель і споруд, моніторингом довкілля і вивченням поведінки тварин у дикій природі.

Опис розробки опубліковано в журналі Communications Engineering.

Джерело igate

Ви читаєте незалежне україномовне видання "SUNDRIES". Ми не належимо ні олігархам, ні депутатам. Отож ми потребуємо Вашої підтримки для розвитку та збереження незалежності. Підтримайте нас!

Цей веб-сайт використовує файли cookie, щоб покращити ваш досвід. Ми припустимо, що ви з цим згодні, але ви можете відмовитися, якщо хочете. Прийняти Читати більше