Patriot PAC-3 поповнить арсенал ЗСУ: Румунія передає ще один комплекс ППО

Президент Румунії Клаус Йоханніс підписав указ про передачу Україні комплексу протиповітряної оборони Patriot.

Про це йдеться у повідомленні на офіційному сайті румунського президента.

Йоханніс підписав указ «Про оприлюднення Закону про доповнення ст. 1 Закону № 222/2017 щодо реалізації «Потенціалу протиповітряної оборони наземного базування», що стосується програми основного обладнання «Зенітно-ракетний комплекс великої дальності “Земля-повітря” (HSAM)» (PL-x 423/02.09.2024)».

Нагадаємо, що Міністерство національної оборони Румунії направило до парламенту країни законопроєкт щодо передачі Україні комплексу Patriot.

Пуск ракети PAC-3 з пускової установки комплексу Patriot. Фото з відкритих джерел.

Палата депутатів ухвалила ініційований урядом законопроєкт про передачу Україні комплексу Patriot 245 голосами «за», 29 «проти» і один «утримався».

У схваленому законопроєкті зазначається, що Румунія надасть одну з семи систем Patriot у конфігурації PAC-3.

Законопроєкт не передбачає точної дати передачі Україні комплексу та залишає це на розсуд уряду Румунії.

Не виключно, що ця передача здійснюється за умови, що Румунія продовжить переговори з членами Альянсу, зокрема зі США, з метою отримання аналогічної або еквівалентної системи для забезпечення захисту національного повітряного простору.

Збройні сили Румунії є операторами новітніх версій PAC-2 GEM-T та Patriot PAC-3 MSE.

Окрім отримання останньої версії системи, Румунія також скористається гнучкою архітектурою конфігурації, щоб оновити наявну систему до останньої версії.

ЗРК Patriot для ЗС Румунії. Вересень 2020. Фото: МО Румунії

У 2017 році Румунія уклала угоду з США про придбання по лінії програми «Foreign Military Sales» семи батарей ЗРК «Patriot» PAC-3+.

Повідомлялось, що угода оцінюється в суму близько 4 млрд доларів, включаючи з зенітними ракетами PAC-2 GEM-T і PAC-3 MSE.

З семи батарей ЗРК «Patriot» PAC-3+ чотири батареї призначені для Повітряних сил Румунії й три для сухопутних військ Румунії.

ПІДТР

Джерело Мілітарний

Ви читаєте незалежне україномовне видання "SUNDRIES". Ми не належимо ні олігархам, ні депутатам. Отож ми потребуємо Вашої підтримки для розвитку та збереження незалежності. Підтримайте нас!

Цей веб-сайт використовує файли cookie, щоб покращити ваш досвід. Ми припустимо, що ви з цим згодні, але ви можете відмовитися, якщо хочете. Прийняти Читати більше