У Канаді почалися клінічні випробування рослинного препарату проти діабету
Терапія повинна ефективно контролювати рівень цукру в крові та одночасно скоротити кількість побічних ефектів, які зазвичай спостерігаються на тлі лікування цукрового діабету другого типу. З’єднання повторює багато молекул зі звичайного раціону людини, тому вчені переконані в безпеці нового підходу.
Нова протидіабетична сполука схвалена Міністерством охорони здоров’я Канади для запуску пілотної фази клінічних досліджень для лікування цукрового діабету другого типу, пише EurekAlert. З’єднання montbretin A виділено з квіток декоративної рослини монтбретія і діє шляхом інгібування ферменту альфа-амілази.
Зазвичай фермент альфа-амілаза розщеплює крохмаль з таких продуктів, як рис і хліб до складних цукрів — олігосахаридів, які потім додатково розщеплюються в кишківнику альфа-глюкозидазою, вивільняючи глюкозу яка і викликає різке зростання цукру в крові. Сучасні препарати націлені на інгібування альфа-глюкозидади, проте це створює в кишківнику умови для швидкого поглинання цукрів бактеріями, викликаючи метеоризм та діарею.
Дія montbretin A націлена на уповільнення розщеплення крохмалю, завдяки чому бактерії кишківника не провокуватимуть неприємних симптомів, пояснюють автори.
Пошук montbretin A зайняв кілька років серед 30 тисяч екстрактів різних рослин — потенційних інгібіторів альфа-амілази. Доклінічні результати показали дуже високу ефективність з контролю рівня цукру в крові тварин і тепер вчені приступають до клінічних випробувань.
Паралельно з цим ведеться робота з синтезу montbretin A в лабораторії, що дозволить у майбутньому забезпечити пацієнтів препаратами. Автори впевнені, що успішно завершать клінічні випробування і продемонструють необхідну ефективність та безпечність терапії для людини, оскільки з’єднання повторює багато молекул зі звичайного раціону людей.