У 2031 році NASA затопить МКС у Тихому океані

NASA продовжить експлуатацію Міжнародної космічної станції (МКС) до кінця 2030 року. Після цього орбітальну станцію затоплять у найбільш віддаленій від будь-якої суші частини Тихого океану, відомої як Точка Немо. У доповіді NASA також сказано, що наукову орбітальну станцію відведуть з орбіти у січні 2031 року, після чого вона опиниться в атмосфері Землі. Уламки потім зваляться прямо на «цвинтар космічних кораблів». До речі, кумедно, що поряд із Точкою Немо розташований, згідно з книгою «Клик Ктулху» Говарда Лавкрафта, таємниче затонуле місто Рльєх.

У документі NASA сказано, що економія від переходу від МКС до комерційних платформ, як місце для співпраці та наукових досліджень, оцінюється приблизно в 1,3 млрд дол. у 2031 році й збільшиться до 1,8 млрд. до 2033 року.

МКС запущено у 2000 році, на її борту побували понад 200 астронавтів із 19 країн. За 22 роки існування на МКС зробили безліч відкриттів та провели масу досліджень. Наприклад, 2014 року надрукували перший предмет на 3D-принтері. Астронавт NASA Кейт Рубінс вперше секвенувала ДНК у космосі у 2016 році. А п’ятий стан речовини, який називається конденсатом Бозе-Ейнштейна, було отримано в космосі за допомогою Лабораторії холодного атома NASA у 2018 році. Перший вирощений у космосі салат астронавти спробували у 2015 році.

Чим замінять МКС?

Китай у 2021 році запустив перший модуль своєї космічної станції. Очікується, що її буде повністю введено в експлуатацію до кінця 2022 року. Росія заявила, що залишить проект МКС у 2025 році та планує побудувати власну орбітальну станцію, можливо, у 2030 році.

Наприкінці 2021 року NASA уклало угоду з трьома компаніями на суму 415,6 млн дол. для розробки проектів космічних станцій та інших комерційних об’єктів у космосі: Nanoracks – 160 млн, Blue Origin Джеффа Безоса – 130 млн, Northrop Grumman – 12.

Blue Origin та Sierra Space об’єдналися для розробки Orbital Reef, комерційної космічної станції, яка буде побудована на низькій навколоземній орбіті та почне працювати у другій половині цього десятиліття. Партнерами є Boeing, Redwire Space, Genesis Engineering та Університет штату Арізона.

Комерційний проект Nanoracks створюється у співпраці з Voyager Space та Lockheed Martin називається Starlab. Його планує запустити у 2027 році як комерційну космічну станцію з постійним екіпажем, призначену для проведення передових досліджень, розвитку комерційної промисловості та забезпечення постійної присутності та лідерства США на низькій навколоземній орбіті. Starlab розрахований на чотирьох астронавтів і матиме потужність, об’єм та вантажопідйомність, еквівалентні Міжнародній космічній станції.

Starlab. Фото: Nanoracks/Lockheed Martin/Voyager Space
Модульний проект Northrop Grumman комерційного призначення на низькій навколоземній орбіті використовують для різних напрямків, включаючи науку, туризм, промислові експерименти та подальше створення інфраструктури. Декілька стикувальних портів дозволять у майбутньому розширитися для підтримки аналогових середовищ існування екіпажу, лабораторій, шлюзів та об’єктів зі штучною гравітацією. До команди Northrop Grumman входить компанія Dynetics.

Проект модульної космічної станції Northrop Grumman. Фото: Northrop Grumman
У травні 2019 року Northrop Grumman увійшла до списку компаній, відібраних NASA для розробки та виробництва прототипів космічних апаратів для висадки на Місяць у рамках нової американської місячної програми Артеміда.

Джерело itc

Ви читаєте незалежне україномовне видання "SUNDRIES". Ми не належимо ні олігархам, ні депутатам. Отож ми потребуємо Вашої підтримки для розвитку та збереження незалежності. Підтримайте нас!

Цей веб-сайт використовує файли cookie, щоб покращити ваш досвід. Ми припустимо, що ви з цим згодні, але ви можете відмовитися, якщо хочете. Прийняти Читати більше