Першому веб-сайту виповнилося 30 років 20-го грудня 2020 року

Сьогодні складно собі уявити життя без Інтернету та Всесвітньої павутини (World Wide Web, WWW), але ж перший сайт був запущений лише 20 грудня 1990 року, тобто рівно 30 років тому. Нині кількість сайтів обчислюється мільярдами, багато хто з них на порядки складніші простих веб-сторінок і пропонують зображення, відео, 3D-графіку та найрізноманітніші послуги.

Перший сайт (в шапці його скрін) спочатку був внутрішнім для CERN (Європейської Ради з ядерних досліджень). На його сторінках можна було отримати інформацію про проєкт WWW, який був створений Тімоті Бернерс-Лі (Timothy Berners-Lee) в 1989 році. Всесвітня павутина призначалася для вчених. Для здійснення проєкту винахідником та його помічниками були створені ідентифікатори URI (і, як окремий випадок, URL), протокол HTTP та мову HTML. Торік автор поділився думками щодо розвитку свого дітища.

Перший веб-сайт розміщувався спочатку на комп’ютері NeXT самого Бернерса-Лі. 30 квітня 1993 року CERN зробив програмне забезпечення World Wide Web загальнодоступним, а пізніше з’явилася відкрита ліцензія. У 2013 році CERN запустила проєкт по відновленню цього першого веб-сайту: info.cern.ch (там же можна запустити емулятор першого веб-браузера).

До речі, до кінця 1994 року Всесвітня павутина налічувала лише 2,7 тисячі сайтів, але зростання спостерігалося по експоненті. Того року на світ з’явилася одна з перших пошукових систем — «Путівник Джеррі по Всесвітній павутині» (потім система була перейменована в Yahoo!). У 1995 році в Інтернеті працювало вже 23,5 тисячі сайтів, а на момент реєстрації Google в 1998 році їх кількість досягла позначки у 2,4 млн.

У 2001 році працювало вже 29,2 млн веб-сайтів. Психологічний рубіж в 1 млрд сайтів був пройдений у 2016 році, але сьогодні кількісне зростання вже зупинився на позначці, близькій до 2 млрд. Нині відбувається вже якісний розвиток, та й мобільні додатки часто виявляються куди популярніше сайтів.

Ви читаєте незалежне україномовне видання "SUNDRIES". Ми не належимо ні олігархам, ні депутатам. Отож ми потребуємо Вашої підтримки для розвитку та збереження незалежності. Підтримайте нас!

Цей веб-сайт використовує файли cookie, щоб покращити ваш досвід. Ми припустимо, що ви з цим згодні, але ви можете відмовитися, якщо хочете. Прийняти Читати більше