Литва посилює обмеження транзиту до Калінінграду, незважаючи на попередження Росії

Литва в понеділок розширила обмеження транзиту через свою територію на російський балтійський ексклав Калінінград, оскільки набуло чинності поступове запровадження санкцій Європейського Союзу проти Москви через її вторгнення в Україну.

Як пише Reuters, додаткові товари, заборонені з ранку понеділка, враховують бетон, деревину, спирт та промислові хімікати на спиртовій основі, повідомив речник литовської митниці.

У п’ятницю Росія попередила Литву та Європейський Союз, що може вжити проти них “жорстких заходів”, якщо транзит товарів до Калінінграда та з нього не відновиться “найближчими днями”.

У понеділок губернатор Калінінградської області запропонував повністю заборонити перевезення товарів сухопутним транспортом між росією та трьома балтійськими країнами ЄС – Литвою, Латвією та Естонією, що може перенаправити російські вантажі з їхніх портів до калінінградських.

«Це забезпечить діяльність (нашим) морським перевізникам і дасть роботу калінінградським портам, які сильно постраждали від обмежень ЄС», — заявив губернатор Антон Аліханов у Telegram.

путін-лукашенко

Пізніше президент росії путін та його білоруський колега лукашенко, обговорили можливу відповідь на дії Литви під час телефонної розмови, повідомили їхні акаунти в Telegram.

Президенти обговорили “певні можливі спільні кроки… у зв’язку з незаконними обмеженнями, введеними Литвою на транзит товарів до Калінінградської області”, йдеться в короткому повідомленні Кремля в Telegram. Так як Литва не має сухопутного кордону з росією але має з білоруссю то товари з росії до калінінграду везли через територію білорусі.

Торговельні обмеження ЄС нещодавно були посилені, оскільки уряди, ринки та компанії стурбовані тим, що росія може вирішити продовжити закриття найбільшого єдиного трубопроводу, що транспортує російський газ до Німеччини, після запланованого 10-денного періоду обслуговування. Нагадаємо, що сьогодні росія припинила постачання газу через трубопровід північний потік-1 до Німеччини.

Суперечка щодо ізоляції Калінінграда перевіряє рішучість Європи застосувати санкції на тлі побоювань ескалації конфронтації з росією після того, як інші обмеження підштовхнули Москву до дефолту по боргу.

Офіційні особи ЄС за підтримки Німеччини наприкінці червня шукали швидкого компромісу для вирішення протистояння. Однак джерела повідомили Reuters, що Литва, колись керована з Москви в межах старого Радянського Союзу, мала серйозні застереження щодо того, що можна розглядати як поступку Кремлю.

Калінінград межує з країнами-членами НАТО та ЄС, Литвою та Польщею, і покладається на залізниці та дороги через Литву для більшості товарів. З 17 червня через режим санкцій ЄС прибережна територія відрізана від частини вантажного транспорту з материкової росії. Однак, товари, які підпадають під гуманітарні категорії або категорії першої необхідності, такі як продукти харчування, звільняються від санкцій. Пасажирські перевезення також не заборонені, до Калінінграда як і раніше можна дістатися повітрям або морем. Тому нападки росії на Литву несе чисто ціль залякати і не має практично ніякого реального підгрунтя.

Ви читаєте незалежне україномовне видання "SUNDRIES". Ми не належимо ні олігархам, ні депутатам. Отож ми потребуємо Вашої підтримки для розвитку та збереження незалежності. Підтримайте нас!

Цей веб-сайт використовує файли cookie, щоб покращити ваш досвід. Ми припустимо, що ви з цим згодні, але ви можете відмовитися, якщо хочете. Прийняти Читати більше