На озброєння ЗСУ надійдуть американські ракети Zuni

Вашингтон включив у новий пакет оборонної підтримки авіаційні ракети Zuni. З офіційного повідомлення Пентагону випливає, що вони будуть поставлені ЗСУ в кількості 4 000 одиниць. Некерована 127-мм ракета Zuni належить до класу “повітря-поверхня”.

Zuni була розроблена в 50-х роках інженерами China Lake. Серійне виробництво некерованих ракет було налагоджено на потужностях Bridgeport Brass Company. У 1966 році бельгійська компанія Forges de Zeebrugge, що належить Thales, почала виробляти ракети Zuni за ліцензією.

Ракети Zuni активно застосовувалися морською піхотою і ВМС США у військових кампаніях 1960-1970 рр., зокрема у В’єтнамі. З озброєння американської армії некеровані ракети були зняті у 80-х роках.

Для запуску ракети Zuni використовується контейнер із чотирма напрямними LAU-10. У 1960-1970 рр. як носії некерованих ракет американська армія використовувала вертоліт Super Cobra, штурмовик Thunderbolt II, винищувач F-16 тощо.

Технічні характеристики:

  • Довжина: 2,7 м.
  • Діаметр: 127 мм.
  • Вага: 46-61 кг (залежить від типу боєголовки й двигуна).
  • Вага бойової частини: 20-25 кг.
  • Тип бойової частини: димова, освітлювальна, фугасна, бронебійна та осколково-фугасна.
  • Швидкість польоту 725 м/с.
  • Дальність ураження цілі: 8 км.

ЗСУ використовують радянські некеровані 122-мм ракети С-13. Вони помітно поступаються Zuni в дальності польоту.

Джерело prostomob

Ви читаєте незалежне україномовне видання "SUNDRIES". Ми не належимо ні олігархам, ні депутатам. Отож ми потребуємо Вашої підтримки для розвитку та збереження незалежності. Підтримайте нас!

Цей веб-сайт використовує файли cookie, щоб покращити ваш досвід. Ми припустимо, що ви з цим згодні, але ви можете відмовитися, якщо хочете. Прийняти Читати більше