Перший запуск ракети ABL Space Systems закінчився падінням та пожежею на стартовому майданчику

Ракети падають другий день поспіль. Вчора ракету-носій упустила компанія Virgin Orbit, а сьогодні невдовзі після старту з землі впала ракета-носій RS1 компанії ABL Space Systems. Обидві ракети відносяться до класу легень і мають створити ринок комерційних запусків малих корисних навантажень за прийнятною ціною.

Ракета RS1 стартувала з майданчика на острові Кадьяк, Аляска. Запуск було здійснено о 02:27 за київським часом. Незабаром після зльоту всі дев’ять двигунів першого ступеня разом відключилися, і ракета впала туди, звідки вилетіла. Виникла пожежа, яка пошкодила обладнання та мобільну стартову установку. Епічних кадрів події компанія не надала.

Для 27-метрової двоступінчастої ракети RS1 це був перший відрив від землі із корисним навантаженням у вигляді двох кубсатів. Обидва супутники втрачені. Компанія вже намагалася запустити цю конкретну ракету два місяці тому, але ті чи інші проблеми під час зворотного відліку змусили переривати цю процедуру під час кількох спроб запуску. Коли сьогодні вранці ракета нарешті відірвалася від землі, аномалія виникла вже в повітрі з усіма наслідками.

Усі дев’ять двигунів E2 першого ступеня ракети RS1 та один двигун другого ступеня розроблені силами ABL Space Systems. Ракета здатна виводити на низьку навколоземну орбіту 1350 кг корисного навантаження. За запуск компанія бере $12 млн, що є досить гуманним порівняно з конкурентами. Компанія Rocket Lab, наприклад, за виведення на НГО 300 кг навантаження бере близько $7,5 млн.

Втім, Rocket Lab залишається фактично єдиною з операторів легких ракет, які можуть впевнено запускати супутники. Вона здійснила понад 30 успішних пусків. Компанія Virgin Orbit може похвалитися лише чотирма успішними пусками та двома провалами, другий з яких стався вчора. На цей ринок поспішають інші новачки, такі як Firefly Aerospace і Astra. Але вони ще мають здійснити перші запуски, як і компанії ABL Space Systems після сьогоднішнього провалу.

Ви читаєте незалежне україномовне видання "SUNDRIES". Ми не належимо ні олігархам, ні депутатам. Отож ми потребуємо Вашої підтримки для розвитку та збереження незалежності. Підтримайте нас!

Цей веб-сайт використовує файли cookie, щоб покращити ваш досвід. Ми припустимо, що ви з цим згодні, але ви можете відмовитися, якщо хочете. Прийняти Читати більше