Вертикальна овочева ферма зібрала перший врожай
Перший етап будівництва одного з найбільших вертикальних фермерських проєктів в Європі вже завершено, і, як повідомляється, перший урожай органічних салатів і зелені готовий для поставки місцевим підприємствам.
YesHealth Group і Nordic Harvest A/S почали будівництво вертикальної ферми у квітні на найбільшому гуртовому ринку в Данії. Очікується, що на початковому етапі буде проводитися близько 200 тонн продукції в рік, але у 2021 році підприємство планують розширити до 14 поверхів і 7000 кв. м, а виробництво збільшити до 1000 тонн в рік.
Салати й овочі, такі як молодий шпинат, м’ята, базилік і кінза, висаджені на декількох поверхах всередині будівлі, захищені від погодних умов, їх коріння дістає до води, а потреби в освітленні й обігріві задовольняються за допомогою більш як 20000 світлодіодів, що працюють на енергії вітру.
Все органічне насіння пророщують в гелі до тих пір, поки корінці не приживуться, з поживними речовинами, які надходять з власного біодобрива. Біодобриво видобувається з ферментованих коренів раніше зібраних сільськогосподарських культур з додаванням природних мінералів. Відпрацьована вода фільтрується і використовується повторно, завдяки чому установка використовує набагато менше води, ніж при традиційному сільському господарстві. А контрольоване середовище також означає, що у виробничому процесі не використовуються пестициди.
Від посівного матеріалу до повного вирощування кожної культури проходить близько 2-3 тижнів. Це означає, що врожай можна буде збирати 15 разів на рік. Nordic Harvest повідомляє, що перший урожай був зарезервований для використання на комерційних кухнях, але очікує, що у продажі в супермаркетах культури з’являться на початку наступного року.
Тим часом YesHealth буде використовувати дані, зібрані інтелектуальним програмним забезпеченням, для розробки подібних проєктів майбутніх вертикальних ферм в Європі, Азії, на Близькому Сході й в Північній Африці.