Космічний корабель Cygnus з вантажем для МКС успішно стартував з космодрому в США

Ракета-носій «Антарес», основну конструкцію першого ступеня якої розробили в Україні, 20 лютого стартувала із Центру космічних польотів на острові Уоллопс (штат Вірджинія, США) та успішно вивела на орбіту вантаж NASA для Міжнародної космічної станції.

Про це повідомила пресслужба українського держпідприємства «Південне», яке зокрема брало участь у створенні ракети.

Це перший запуск «Антарес» у 2021 році. Під час цієї місії він отримав ім’я на честь вченої-математика NASA Кетрін Джонсон. Прибуття Cygnus до МКС заплановане на 22 лютого.

Космічний корабель Cygnus належить компанії Northrop Grumman. З його допомогою на Міжнародну космічну станцію буде доставлено близько 3,7 тонни вантажу, включаючи продовольство, предмети першої необхідності, а також різне устаткування для проведення досліджень.

Крім іншого, на МКС буде доставлено суперкомп’ютер SBC-2, розроблений спільними зусиллями інженерів Hewlett-Packard і NASA. Примітно, що перша версія цієї системи являла собою звичайний комп’ютер, поміщений в сумісний з МКС корпус, який доставили на станцію у 2017 році для перевірки можливості роботи в невагомості.

Ще Cygnus доставить на орбітальну станцію прилади, за допомогою яких будуть вивчені переваги створення штучної сітківки ока в невагомості, досліджено зміни м’язової структури у черв’яків, пройдуть експерименти з вирощування високоякісних кристалів білка. Космічний корабель доставить на МКС систему виявлення радіації, регенеративну систему життєзабезпечення, а також кілька мікросупутників, які були створені учнями з США та ОАЕ.

Згідно з наявними даними, космічний корабель Cygnus повинен зістикуватися з МКС 22 лютого. Його відділення від орбітальної станції заплановано на травень. Корабель забере з МКС сміття і згорить разом з ним в щільних шарах атмосфери.

Ви читаєте незалежне україномовне видання "SUNDRIES". Ми не належимо ні олігархам, ні депутатам. Отож ми потребуємо Вашої підтримки для розвитку та збереження незалежності. Підтримайте нас!

Цей веб-сайт використовує файли cookie, щоб покращити ваш досвід. Ми припустимо, що ви з цим згодні, але ви можете відмовитися, якщо хочете. Прийняти Читати більше