Їх не більше 10: у Повітряних силах розказали цінність літака Іл-22, який збили “вагнерівці”

За словами речника Юрія Ігната, найважливіше у будь-якому літаку — це екіпаж, тому його втрата є “найціннішим здобутком”.

Під час невдалої спроби ватажка ПВК “Вагнер” Євгена Пригожина йти на москву, його найманці збили рідкісний літак Іл-22. Він використовується як ретранслятор. Про це сказав речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.

Найманці ПВК “Вагнер” під час спроби заколоту збили декілька гелікоптерів та літак. Відомо, що всього засоби ППО “вагнерівців” збили ударний Ка-52, військово-транспортний Мі-8, радіоелектронної боротьби Мі-8 та ударного типу Мі. Передостанній є важливим для армії рф, бо їх в принципі не існує багато. Так само і з літаком Іл-22, яких у Повітряно-космічних силах рф до 10 одиниць.

За словами Юрія Ігната, Іл-22 за час повномасштабної війни, українські ЗРК уражали такий борт, проте він отримував лише пошкодження. Літак зміг приземлитися на одну з російських баз, де ймовірно, його відновили.

“Це теж важлива техніка, яка є на озброєнні російської армії. Я думаю, їх у росії також є до 10 одиниць – як і А-50. Але ураження його вперше – це теж для нас гарні новини. І плюс льотчики – це найцінніший здобуток. Пілотів так просто не підготуєш, потрібні роки, щоб виховати справжнього пілота, який може виконувати бойові завдання”, — пояснив Ігнат.

Іл-22 працює разом з літаком А-50У. Він є ретранслятором, тобто борт передає сигнал і повідомляє про ситуацію у повітрі. Також його інколи називають повітряним пунктом управління. Нині у рф він не виробляється.

Джерело НВ

Ви читаєте незалежне україномовне видання "SUNDRIES". Ми не належимо ні олігархам, ні депутатам. Отож ми потребуємо Вашої підтримки для розвитку та збереження незалежності. Підтримайте нас!

Цей веб-сайт використовує файли cookie, щоб покращити ваш досвід. Ми припустимо, що ви з цим згодні, але ви можете відмовитися, якщо хочете. Прийняти Читати більше