На монумент “Батьківщина-мати” у Києві встановили тризуб

У неділю, 6 серпня, у столиці України підняли тризуб на монумент “Батьківщина-мати”. Остаточні монтажні роботи планують завершити до Дня прапора України – 23 серпня

Встановлення Герба Незалежної України замість забороненої символіки тоталітарного режиму колишнього радянського союзу мало відбутись вже давно, але до війни ні в кого не було волі та бажання це здійснити. Але на це звернули увагу вже у 2022 році, і в основному через те, що на щастя вже колишній міністр культури України Олександр Ткаченко, побачив в цьому можливість трішки “підзаробити” і на ЗМІ підконтрольних йому та теперішній владі почалась велика PR кампанія за це.

Отже, Минулого року в застосунку “Дія” запустили голосування, яке мало вирішити долю герба СРСР на щиті Батьківщини-матері. Згідно з результатами опитування, більшість українців проголосували за заміну герба СРСР на державний герб.

Водночас багато українських діячів, політиків та спільнота виступала ЗА знесення всього монументу через те що весь монумент Батьківщина-мати є радянським символом. Але такої опції в голосуванні українцям не запропонували та й Мінкульт на чолі з Ткаченко був категорично проти.

А далі почалася дивина. 25 липня у Мінкульті заявили, що тризуб для “Батьківщини-матері” планують виготовити з європейського металу, оскільки сталь, надана металургійним комбінатом “Запоріжсталь”, чомусь не відповідає технічним вимогам. Яким, не зрозуміло і досі.

“Надана комбінатом сталь має різну товщину, що може змінити вагу усієї конструкції. Крім того, матеріал з комбінату мав значну кількість пошкоджень, що ускладнило та сповільнило б підготовчі роботи”, – зазначає Мінкульт.

28 липня Запоріжсталь назвала відмову Міністерства культури та інформаційної політики від безкоштовно наданої української сталі для тризуба “Батьківщини-матері” через невідповідність технічним вимогам безпідставною.

“Ми впевнені, що сталь виготовлена на “Запоріжсталі” підходить для виробництва тризуба. Комбінат не згоден з висновками Міністерства культури та інформаційної політики України та наведеного акту дефектовки. Вважаємо висунуті претензії упередженими та безпідставними та будемо захищати честь українського виробника й української сталі”, – йдеться у повідомленні.

Але, заяву “Запоріжсталі” у владі повністю проігнорували.

29 липня повідомлялося, що монумент “Батьківщина-мати” в Києві перейменують на “Україну-мати”: рішення має затвердити Міністерство культури та інформаційної політики.

30 липня на монументі розпочалися роботи з демонтажу. У суботу, 5 серпня, не вдалося встановити тризуб на монументі “Батьківщина-мати” через сильні пориви вітру. Це вдалося зробити лише рано-вранці в неділю 6-го серпня.

Найцікавіше, що Мінкульт заявляв про те що заміну герба буде коштувати 28 млн. грн. і це будуть кошти приватного бізнесу. Чиї, невідомо і досі. Це дуже дивно з огляду на те що сам Мінкульт був категорично проти такої заміни, але коли з’явились (звідки?) кошти на це, надзвичайно різко змінив свою думку. Історію таких метаморфозів розписує видання “Слово і Діло”.

Також, Мінкульт та влада посилається на те що в Дії більшість людей проголосували за заміну. Воно то так, тому що це очевидна відповідь без жодних опитувань. Але питання термінів та коли саме робити таку заміну. Суспільство та звичайний народ України неодноразово висловлював свою думу про те що кошти, які виділили на заміну гербу, можна було б спрямувати на обороні потреби, тому що коштів дуже не вистачає на найнеобхідніші речі на передовій, а заміну гербу відкласти на післявоєнні часи. Але чомусь у владі знають краще.

Також, є інформація, що Міністерство Оборони України досі не замовило жодного дрона для військових, але встигло витратити мільярди доларів кудись, куди вони самі не знають.

Українці втомились від неприкритої корупції у вищій владі України, паразитування та маніпуляції на соціально значущих темах…

Ви читаєте незалежне україномовне видання "SUNDRIES". Ми не належимо ні олігархам, ні депутатам. Отож ми потребуємо Вашої підтримки для розвитку та збереження незалежності. Підтримайте нас!

Цей веб-сайт використовує файли cookie, щоб покращити ваш досвід. Ми припустимо, що ви з цим згодні, але ви можете відмовитися, якщо хочете. Прийняти Читати більше