Завдяки супутниковому зв’язку дальність плавання дрона Magura V5 зросла до 800 км

Українські інженери першими у світі вирішили критичну проблему надводних безпілотників. Йдеться про збереження зв’язку під час керування ними на значних відстанях.

За словами Олександра Киричевського зі спеціалізованого видання Defense Express, нечасте застосування морських дронів у світі пояснюється саме цією проблемою. Атака поблизу Новоросійська показала, що українським інженерам вдалося забезпечити зв’язок з безпілотником через супутник на великій відстані.

Дрон, який атакував десантний корабель, зовні схожий на Magura V5, який дебютував на стамбульській виставці IDEF’23. Для управління безпілотником використовуються радіомережа і супутниковий зв’язок. Інтегрована в плавзасіб камера транслює зображення на пульт оператора в онлайн-режимі.

Атаку в Новоросійську військовий експерт назвав “гучним ляпасом росії”. Вона показала, що жоден корабель ЧФ рф більше не може почуватися в безпеці. Вага бойової частини Magura V5 становить 350 км. Цього достатньо для виведення з ладу великого десантного корабля.

За словами відставного каперанга Павла Лакійчука, донедавна дальність українських морських безпілотників була обмежена. Інцидент у Новоросійську свідчить про те, що Magura V5 здатний вражати цілі на дистанції до 800 км. Цього достатньо для атаки Новоросійська, Туапсе та інших чорноморських портів рф.

Джерело prostomob

Ви читаєте незалежне україномовне видання "SUNDRIES". Ми не належимо ні олігархам, ні депутатам. Отож ми потребуємо Вашої підтримки для розвитку та збереження незалежності. Підтримайте нас!

Цей веб-сайт використовує файли cookie, щоб покращити ваш досвід. Ми припустимо, що ви з цим згодні, але ви можете відмовитися, якщо хочете. Прийняти Читати більше