У космосі знайшли «блукаючу» чорну діру

Вчені довгий час вважали, що чорні діри є відносно нерухомими. Вважалося, що вони розташовуються в центрі галактики, а все інше обертається навколо них.

Але в ході нового дослідження вони виявили чорну діру, яка переміщається всередині своєї галактики. Причина цього явища залишається невідомою, повідомляє The Astrophysical Journal.

Вчені зосередилися на особливому типі чорних дір, відомих під назвою мегамазери. Це надмасивні чорні діри з аккреційним диском газу і пилу. При поглинанні речовини вони виділяють величезні кількості тепла і світла. У цих об’єктів також є молекули (гідроксил, вода, формальдегід і Метін), які підсилюють світність ядра в мікрохвильових довжинах.

Представники Гарвардського і Смітсонівського центру астрофізики досліджували 10 мегамазеров. Дев’ять з них поводитися очікуваним чином. Але було й одне виключення.

Спіральна галактика J0437 + 2456, розташована на відстані 228 мільйонів світлових років від Землі, мала надмасивної чорною дірою, яка приблизно в 3 мільйони разів перевищувала масу Сонця. Швидкість її руху помітно відрізнялася від швидкості самої галактики.

Згідно з аналізом команди, швидкість надмасивної чорної діри склала близько 4810 кілометрів на секунду. Нейтральний водень галактики рухався зі швидкістю 4910 км / сек. А швидкість внутрішніх областей становила 4860 км / сек.

Ці вимірювання досить суттєво відрізняються один від одного. Учені поки не змогли сказати, чим викликані коливання.

Є кілька можливих пояснень. Галактика могла увійти в контакт з іншим потужним об’єктом (іншою галактикою). Надмасивна чорна діра могла зіткнутися з іншою надмасивної чорною дірою або ж знайти невидимого «компаньйона» – дірку, яку вчені не можуть побачити через відсутність випромінювання.

У будь-якому випадку, це екстраординарна новина для фізики. Вчені мають намір продовжувати спостереження за об’єктом і встановити нові факти про його властивості.

Ви читаєте незалежне україномовне видання "SUNDRIES". Ми не належимо ні олігархам, ні депутатам. Отож ми потребуємо Вашої підтримки для розвитку та збереження незалежності. Підтримайте нас!

Цей веб-сайт використовує файли cookie, щоб покращити ваш досвід. Ми припустимо, що ви з цим згодні, але ви можете відмовитися, якщо хочете. Прийняти Читати більше