Дефіцит вітаміну D в 14 разів підвищує ризики важкого COVID-19
Питання про користь вітаміну D проти COVID-19 постійно обговорюється. Вчені з Ізраїлю представили наочні дані про захворюваність людей з низьким і оптимальним рівнем вітаміну D і продемонстрували очевидну кореляцію між дефіцитним станом та смертністю. Їхня робота вперше враховувала оцінку рівня вітаміну D до інфікування, що особливо важливо для достовірних результатів.
Наявність в організмі інфекції може знижувати рівень вітаміну D, тому вчені вирішили проаналізувати його показники, отримані від двох тижнів до двох років до COVID-19, і порівняти їх з перебігом хвороби. Їхня робота в черговий раз доводить, що дефіцит вітаміну D є фактором ризику важкої течії COVID-19, пише EurekAlert.
Крім важливої ролі в здоров’ї кісток вітамін D асоційований з користю при аутоімунних, серцево-судинних та респіраторних захворюваннях. З початку пандемії COVID-19 лікарі стали частіше призначати його для профілактики інфекції, оскільки він відіграє важливу роль у стимулюванні імунної відповіді. Ізраїльські вчені продемонстрували, як конкретні показники впливають на перебіг інфекції. В їхньому експерименті взяли участь 1176 осіб.
Дефіцитні стани (менш як 20 нг/мл) у 14 разів підвищували тяжкий перебіг COVID-19 у порівнянні з показниками 40 нг/мл. Смертність на тлі дефіциту склала 25,6%, а при оптимальних показниках 2,3%.
Всі дані були скориговані з врахуванням статі, віку, хронічних захворювань та інших факторів, що потенційно впливають на результат.
«Це значить, що низький рівень вітаміну D значною мірою сприяє тяжкості й смертності від COVID-19», – зауважили автори.
З інших досліджень відомо, що оптимальний рівень вітаміну D знижує ризик раку кишківника на 50%, а дефіцит збільшує ймовірність розвитку серцево-судинних захворювань у два рази.
***
- Матеріали характеру новин не можна прирівнювати до призначення лікаря. Перед прийняттям рішення щодо здоров’я порадьтеся зі спеціалістом.