Для мозку, нервів і м’язів: вчені розповіли про користь картоплі
Попри те що дієтологи останнім часом стали активно критикувати картоплю, цим продуктом ні в якому разі не можна нехтувати. У матеріалі Medicalxpress розповідається – чому.
Вітамін С. В одній невеликій картоплі (150 г) міститься 15% добової норми цього вітаміну. А він підтримує імунітет, містить антиоксиданти, грає важливу роль у формуванні сполучної тканини.
Вітамін В6, такий необхідний для хорошої роботи нервової системи. Він сприяє тому, щоб більш ніж 100 ферментів в організмі функціонували без збоїв і розщеплює білки.
Калій, що регулює серцевий ритм. «Смажена, запечена і смажена картопля містить більш високий рівень калію, ніж варена або пюре, а картопля в мундирі містить близько третини рекомендованої добової норми», – йдеться в матеріалі.
Холін – вітаміноподібна речовина. Вона підтримує роботу мозку. Холін особливо важливий при вагітності.
Вчені резюмують: не варто побоюватися, що через картоплю можна набрати зайві кілограми. У ній менше калорій, ніж в банані. Але якщо ви все-таки турбуєтеся про фігуру, ідеальними варіантами стануть варіння або приготування на пару. Від смаження на олії краще відмовитися.