Доведено: низький рівень Омега-3 в чотири рази підвищує ризик смерті від COVID-19
Опубліковані результати першого дослідження, що доводить прямий зв’язок між рівнем жирних кислот в крові людини та смертністю від коронавірусу. Тепер вчені розглядають не тільки варіанти профілактики COVID-19 за допомогою омега-3, а й вивчають ефективність прогнозування смертності по цьому біомаркеру.
Нове дослідження американських вчених надає переконливі докази про те, що більш високий рівень омега-3 в крові пов’язаний зі зниженим ризиком смертності від COVID-19. Жирні кислоти омега-3 мають потужну протизапальну дію та можуть послаблювати цитокіновий шторм, заявили автори.
На даний момент в медичній літературі є кілька статей, які передбачають позитивний ефект омега-3 на COVID-19. У новій роботі вчені спостерігали за 100 пацієнтами з COVID-19, яких розділили на чотири групи по 25 осіб, виходячи з рівня омега-3 в їх крові. Про висновки дослідження пише EurekAlert.
У першій групі з найвищим рівнем омега-3 помер тільки один пацієнт, в той час як в групах з більш низькими показниками, смертність склала 13 осіб.
Іншими словами, відносний ризик смертності був приблизно в чотири рази вище у людей з більш низьким рівнем омега-3, відзначили автори.
Ці дані були отримані після корекції за статтю та віком хворих.
«Хоча це пілотне дослідження не відповідає стандартним порогам статистичної значущості, воно надає переконливі докази позитивного ефекту омега-3 для зниження ризиків несприятливих наслідків при COVID-19», — заявив співавтор дослідження Араш Ашер.
З іншого боку, низький рівень омега-3 може бути ефективним предиктором смертності від COVID-19, вважають вчені, однак ці припущення ще належить перевірити.
В іншому дослідженні вчені прийшли до висновку, що омега-3 знижує ризик смертності від серцево-судинних захворювань без побічних ефектів.