Французькі дослідники зняли пробу з «космічного» вина
Французькі дослідники провели незвичайний експеримент, продегустувавши вино, яке понад рік провело на орбіті Землі. У листопаді 2019 року ці фірми відправили на МКС дванадцять пляшок Chateau Petrus Pomerol. У березні 2020 го на орбіту доставили 320 зразків винограду сортів мерло і каберне совіньон, повідомляє The Independent.
У 2021 році експериментальні зразки повернулися на Землю. Експерти продегустували вино «сліпим» методом: одним дістався «космічний» напій, іншим – той, що весь цей час зберігався в підвалі на Землі.
Виявилося, що «космічне» вино за відсутності гравітації змінило колір, набувши цегляного відтінку. На смак воно виявилося «старше» земного. Експерти відзначили, що в ньому по-особливому розкрилися відтінки.
За словами авторів, їх проєкт має практичну цінність: вони вивчають можливості зробити рослини більш стійкими до зміни клімату, а також процеси старіння і ферментації вина.
Багато сільськогосподарських культур, таких як виноград, повинні будуть в майбутньому адаптуватися до більш суворих умов. Теорія авторів проєкту полягає в тому, що перебування в космосі запустить природну еволюцію рослин. Звикнувши виживати в стресових умовах космічної станції, вони набудуть підвищеної стійкості.