Яким людям зелений чай шкідливий для здоров’я
Тривале вживання великих доз екстракту зеленого чаю може бути дуже корисним, але може викликати пошкодження печінки у невеликої кількості людей. Про що свідчить нове дослідження.
‘Навчитися передбачати, хто постраждає від пошкодження печінки, потенційно важливо, оскільки з’являється все більше доказів того, що екстракт зеленого чаю у високих дозах може принести значну користь здоров’ю тих, хто може безпечно приймати його’, – говорить Хамед Самават, старший автор дослідження.
Використовуючи дані великого дослідження впливу зеленого чаю на рак молочної залози, дослідницька група з’ясувала, чи була ймовірність того, що люди з певними генетичними варіаціями будуть частіше, ніж інші, виявляти ознаки стресу печінки після року прийому 843 мг на день антиоксиданту, що переважає у зеленому чаї. .
Дослідники обрали два генетичні варіанти, оскільки кожен із них контролює синтез ферменту, який розщеплює антиоксидант.
Аналіз, проведений дослідниками, показав, що ранні ознаки ураження печінки зустрічалися дещо частіше, ніж зазвичай, у жінок з однією варіацією генотипу катехол-О-метилтрансферази (COMT) і значною мірою передбачалися варіацією генотипу уридин-5′-дифосфо-глюкуронозилтрансферази 1A4 ( UGT1A4).
У середньому в учасників із генотипом високого ризику UGT1A4 фермент, що вказує на стрес печінки, підвищився майже на 80% після дев’яти місяців вживання добавки зеленого чаю, тоді як в учасників із генотипом низького ризику цей фермент підвищився на 30%.
Матеріали характеру новин не можна прирівнювати до призначення лікаря. Перед ухваленням рішення порадьтеся з фахівцем.