Лікарі спростовують п’ять найпоширеніших міфів про рак
Твердження про те, що зберігання телефону в кишені призводить до раку, існує вже багато років. Але чи це правда? Щоб допомогти відокремити факти від вигадки, фахівці Daily Mail розвінчали п’ять найбільших міфів про причини раку.
Мобільний телефон у кишені
Протягом десятиліть поширювалися чутки про те, що електромагнітне випромінювання або хвилі мобільних телефонів можуть спричинити рак. Але дослідники кажуть, що немає переконливих доказів того, що це так, незважаючи на те, що багато хто побоюється, що носіння телефону близько до тіла піддасть їхньому ризику.
Мобільні телефони працюють, відправляючи та отримуючи електромагнітні хвилі на телефонні щогли та назад. Хоча високоенергетичне випромінювання може викликати рак, ушкоджуючи ДНК, версія, випромінювана телефонами, настільки слабка, що не має такого ефекту.
Благодійна організація додає, що, хоча мережі 4G і 5G працюють на більш високочастотних радіохвилях порівняно з телефонами, створеними десять років тому, їхньої енергії все ще недостатньо, щоб пошкодити ДНК.
Але оскільки технологія все ще є відносно новою, вчені продовжують стежити за дослідженнями в цій галузі, щоб відстежувати будь-які потенційні довгострокові наслідки.
Тост, що підгорів
Експерти стверджують, що видалення шматочків, що пригоріли, з тосту не врятує вас від раку.
Підгорілі тости, обвуглені коренеплоди та смажену картоплю містять хімічну речовину акриламід, яка природно зустрічається в продуктах, приготованих за високої температури протягом тривалого часу.
Деякі дослідження пов’язали цю речовину з раком.
Тим не менш, Cancer Research UK стверджує, що докази недостатньо переконливі щодо того, що їжа, запечена, приготовлена на грилі, смажена, приготовлена на грилі, підсмажена або запечена, підвищує ризик розвитку раку.
За даними Cancer Research UK, деякі дослідження не змогли точно виміряти кількість акриламіду у раціоні людей.
За словами керівників охорони здоров’я США, було доведено, що він канцерогенний лише для тварин, у значно вищій дозі, ніж у їжі для людини.
Наприклад, один відомий статистик з Кембриджського університету припустив, що людина ризикуватиме лише в тому випадку, якщо споживатиме 320 скибочок підгорілого тосту щодня.
Натомість експерти кажуть, що ризик розвитку раку може підвищуватися не в тому, як ви готуєте їжу, а в тому, яку їжу ви їсте.
Наприклад, бекон є переробленим м’ясом, і незалежно від того, як воно приготовлене, воно пов’язане зі збільшенням ймовірності розвитку раку кишечника.
За даними Cancer Research UK, воно містить нітрати та нітрити — хімічні речовини, які довше зберігають свіжість м’яса, але пов’язані з пошкодженням клітин, що вистилають кишечник, і підвищеним ризиком розвитку раку кишечника.
Однак збалансована дієта, багата на овочі, фрукти і продукти з високим вмістом клітковини, включаючи чорний хліб, рис і макарони, може допомогти вам знизити ризик розвитку раку.
Стрес
У дослідженнях було зазначено, що деякі жінки ставлять питання, чи не став стрес причиною раку молочної залози. Але докази цього мізерні.
Велике дослідження за участю понад 100 000 жінок у Великій Британії у 2016 році не виявило жодних переконливих доказів зв’язку стресу з раком молочної залози.
Інший аналіз 2013 року, в якому розглядалися 12 досліджень за участю понад 100 000 осіб, за якими спостерігали протягом кількох років, не виявив зв’язку між стресом на роботі та колоректальним раком, раком легень, молочної залози чи простати.
Однак в окремій статті 2022 року було висловлено припущення, що може існувати зв’язок між впливом на організм кортизолу, гормону стресу та раком.
Інше дослідження, проведене цього тижня, показало, що стрес викликає зростання та поширення раку.
Хоча стрес не пов’язаний безпосередньо із захворюванням, за даними Національної служби охорони здоров’я (NHS) , тривалі періоди стресу пов’язані з високим кров’яним тиском та депресією.
Під час стресових ситуацій також може бути важче підтримувати здоровий спосіб життя, наприклад, відмова від куріння та вживання алкоголю. Ці навички можуть призвести до підвищеного ризику раку.
Але агентство наполягає, що «немає доказів» того, що «ті, хто відчуває більший стрес, з більшою ймовірністю захворіють на рак».
Штучні підсолоджувачі
Дієтичні газовані напої, жувальна гумка та зубна паста, а також сотні інших продуктів містять штучні підсолоджувачі, такі як аспартам.
Є деякі докази, що аспартам, який використовується в продуктах з 80-х років, може викликати рак.
Це призвело до того, що Всесвітня організація охорони здоров’я у червні 2023 року класифікувала підсолоджувач як «можливо канцерогенний для людини».
Проте експерти кажуть, що людям доведеться споживати його у надзвичайно великих кількостях — понад дюжину банок на день — щоб він мав такий ефект, і розкритикували агентство охорони здоров’я ООН за те, що воно спричинило непотрібну масову паніку.
Цей інгредієнт жорстко регулюється у Великій Британії. Європейське управління безпеки харчових продуктів (EFSA) встановило допустиму добову дозу аспартаму на рівні близько 14 банок дієтичного газованого напою для людини вагою близько 11 стоун (70 кг).
Це означає, що більшість людей навряд чи споживатимуть небезпечну кількість.
Дослідження раку у Великій Британії згодні з тим, що «немає переконливих доказів того, що штучні підсолоджувачі, такі як аспартам, викликають рак».
Напої із пластикової пляшки
Вже давно є побоювання, що пластикові пляшки з водою, коробки для сніданку та упаковка для харчових продуктів містять хімікати, що викликають рак.
Бісфенол А, також відомий як BPA, є хімічною речовиною, що міститься в пластикових пляшках і контейнерах, яка, як вважають, потрапляє в їжу і напої і порушує гормональний фон.
В результаті це було тісно пов’язане з цілою низкою проблем зі здоров’ям, включаючи проблеми репродуктивного здоров’я, діабет та ожиріння, але не доведено, що воно є причиною.
В одному огляді канцерогенних властивостей BPA, проведеному дослідниками із США у 2015 році, було рекомендовано класифікувати його як ризик розвитку раку для людини.
Хоча дослідження показали, що ця хімічна речовина викликає рак, у цих експериментах брали участь клітини людини у лабораторії чи тваринах.
Це дуже відрізняється від того, як люди вступають у контакт із цими хімічними речовинами в реальному житті, попереджають Cancer Research UK.
Благодійна організація пояснює, що у деяких дослідженнях велика кількість хімічної речовини містилася безпосередньо у клітини одного типу, чого не відбувається в організмі.
Інше дослідження 2018 року, проведене Управлінням з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів та медикаментів США (FDA), під час якого лабораторні тварини піддавалися впливу BPA, виявило мало доказів того, що ця хімічна речовина викликає рак.
Агентство з харчових стандартів також ухвалює, що рівні BPA, які досі були виявлені в продуктах харчування у Великій Британії, не вважаються шкідливими.
В ЄС пластик, який використовується для дитячих пляшок та іграшок, не повинен містити BPA, а багаторазові пластикові пляшки та контейнери для води не містять BPA.
Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Lenta.UA», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи підстави для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров’я повинні бути обов’язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов’язково звертатися до фахівців.