Нейромережа допоможе пивоварам Бельгії варити пиво, яке сподобається всім
Вчені з Левенського університету створили незвичайну нейромережу, здатну вивести виробництво пива на новий рівень. За її допомоги фахівці розраховують досягти ідеального смаку пінного напою з урахуванням машинного навчання на великій вибірці експертів та споживачів. Про це пише Nature.
Штучний інтелект навчали на даних від сотень експертів та тисяч простих споживачів. Щоб згенерувати повний набір даних про смак пива, дослідники відібрали 250 бельгійських сортів, зварених за 22 різними технологіями. Потім виділили 226 хімічних параметрів кожного виду напою, включаючи кислотність, вміст алкоголю, цукру, смакових добавок.
Сформували й спеціальну дегустаційну комісію, яка оцінила кожен сорт за 50 сенсорними ознаками, здебільшого смаковими. Щоб доповнити думку експертів з комісії, вчені обробили ще 180 тисяч відгуків про сорти, що вивчаються від рядових споживачів.
В результаті отримали великий масив даних із чисельними оцінками зовнішнього вигляду, аромату, смаку, насиченості та інших характеристик пива. Відгуки споживачів, оцінки комісії та хімічні параметри об’єднали для навчання штучного інтелекту. Нейромережа повинна була виділити параметри та властивості ідеального напою, які влаштовуватимуть споживачів найбільше. Вона відзначила зміст етилацетату як найважливіший параметр, який впливає на оцінку пива. Зазвичай він передає нюанси смаку: фруктового, солодового чи алкогольного. Етанол відзначений як другий за важливістю компонент. Він впливає і на смак, і на фізичні параметри напою. Статус молочної кислоти також визнано вагомим.
Отримана модель дозволила передбачати різні характеристики пива та його привабливість для певних груп споживачів. Також проводився експеримент із компонентами напою у безалкогольному варіанті. Експерти відзначили значне покращення смакових властивостей пінного.
Автори дослідження розраховують, що нейромережа дозволить підвищити контроль за якістю пивної продукції, а також допоможе створювати нові смачні сорти. Модель можна вдосконалити, додавши до неї різні види напою з інших регіонів та приготовлених за іншими технологіями.