П’ять продуктів, які шкідливі для кишечника
Окремі продукти здатні спричинити захворювання кишківника. Деякі з них наведені у статті Eat this, Not That!
Для підтримки здоров’я всього організму, у тому числі й кишківника, необхідно звертати увагу не тільки на щоденні звички, спосіб життя, а й харчування. Про продукти, що шкодять кишечнику, – нижче.
Алкоголь.
Можна іноді випивати без особливої шкоди, але, за словами дієтолога Моргін Клер (Morgyn Clair), автора книги «Здорова матуся», надмірне вживання алкоголю може відбитися на здоров’ї кишечника. «Доведено, що алкогольні напої не тільки викликають порушення травлення, але і при помірному або надмірному їх вживанні знижується кількість корисних бактерій у травній системі», – говорить Клер.
Продукти із додаванням цукру.
Такі продукти з додаванням цукру, як пончики, печиво, газована вода, солодкі соки й солодкі снеки можуть швидко нашкодити кишечнику і викликати інші проблеми зі здоров’ям. «Занадто велика кількість цукру подобається шкідливим бактеріям, які можуть боротися за виживання з корисними бактеріями, пояснює Клер, надмірне споживання цукру може вплинути на всмоктування води й викликати порушення травлення і, як наслідок, здуття живота. Стаття, опублікована в журналі Nutrients, також говорить, що цукор може порушити баланс мікрофлори кишечника і викликати якесь запалення в організмі.
Штучні підсолоджувачі.
Штучні підсолоджувачі можуть не тільки допомогти вберегти себе від зайвих калорій і скинути вагу, але і негативно вплинути на здоров’я кишечника. Опубліковане в журналі Nature дослідження показує, що штучні підсолоджувачі можуть викликати непереносимість глютену, оскільки порушують баланс мікрофлори в кишечнику. Експеримент був проведений на мишах, необхідно провести більше досліджень.
Мясні продукти.
Перероблене м’ясо – джерело білка, але такі продукти як бекон або сосиски можуть викликати проблеми з кишечником через насичені жири, що містяться в них. Журнал Clinical Nutrition у своєму огляді виявив зв’язок між споживанням жирів, зокрема насичених жирів, і зниженням загальної кількості бактерій і зміною мікрофлори кишечника, що вказує на проблеми зі здоров’ям.
Соєва олія.
Дослідження показують, що соєва олія, що використовується в маргарині, соусах для салату, деяких марках майонезу, енергетичних батончиках, і у багатьох заморожених продуктах можуть бути шкідливі для кишечника.Опубліковане в журналі Gut дослідження показало, що соєва олія, що містить омега-6-поліненасичені жирні кислоти, знижує кількість таких видів бактерій, як faecalibacterium і blautia, які виробляють сприятливі для організму метаболіти. Соєва олія також підвищує кількість таких видів бактерій, як alistipes і bacterioides, які впливають на метаболізм глюкози.
Матеріали характеру новин не можна прирівнювати до призначення лікаря. Перед ухваленням рішення порадьтеся з фахівцем.