Вчені з’ясували причину хворобливої реакції зубів на холодну їжу
Багатьом людям знайома проблема появи болю в зубах після вживання холодних продуктів чи напоїв. Така чутливість викликана певними властивостями клітин-одонтобластів, з яких складається тканина зуба, розташована відразу під емаллю. Це показало недавнє дослідження міжнародної групи вчених, результати якого були опубліковані в виданні Science Advances.
Як з’ясували вчені з Бразилії, Німеччини й США, причиною чутливості зубів є білок, закодований в раніше відкритому гені TRCP5. Він присутній в нервових клітинах різних частин тіла і є медіатором больового сигналу, викликаного холодом. Зокрема, TRCP5 впливає на клітини дентину одонтобластів. Таким чином, людина буде відчувати біль в зубах, якщо дентин позбавляється природного захисту – емалі.
Дослідження пояснює, чому засіб з народної медицини – гвоздикове масло – полегшує зубний біль. Хімічна сполука евгенол, яке міститься в маслі, блокує діяльність TRCP5. Вчені вважають що їх відкриття допоможе в створенні нових препаратів для догляду за порожниною рота, в тому числі жуйок.
Раніше лікар-дієтолог, нутриціолог, член Асоціації дієтологів Канади Наталя Нефедова розповіла, які продукти допоможуть поліпшити стан зубів, шкіри й волосся. За її словами, незамінні для організму кислоти омега-3 знаходяться в горіхах, насінні, горіхової пасти та олії. Однак ці продукти мають підвищену калорійністю, тому їх варто вживати обмежено. А ось в рибі себе обмежувати не варто, вважає лікар. Вона радить її їсти чотири рази на тиждень. Інше джерело кальцію – молочні продукти. Вітаміни А і Е, корисні для шкіри, знаходяться в печінці, овочах і фруктах жовтого і червоного кольору, а також в авокадо.