Вертикальна ферма в Сінгапурі буде виробляти 1,5 тонни зелені в день
Таких показників нова вертикальна ферма німецької компанії &ever досягне в четвертому кварталі наступного року, запевнило керівництво. Фінансує проєкт уряд Сінгапуру, зацікавлена в розвитку місцевого виробництва в умовах пандемії та відсутності вільної землі для сільського господарства.
Хеннер Шварц, виконавчий директор &ever, розповів CNBC, що новий дослідницький центр в районі Чангі забезпечить жителів Сінгапуру свіжою зеленню. Компанія, що конкурує з більш традиційними постачальниками овочів та фруктів, продає живі рослини, які покупці можуть зрізати вдома за потреби. Така зелень зберігає свіжість та смак, стверджує Шварц. За його словами, Сінгапур — не найлегший ринок для вертикальних ферм через високі ціни на електрику та дешевих імпортних товарів, пише CNBC.
Однак німецька компанія отримала грант від уряду країни, яке вирішило прискорити розвиток місцевої харчової промисловості після того, як пандемія коронавірусу порушила постачання продуктів. Через дефіцит придатної для сільського господарства землі вирощувати овочі й фрукти в Сінгапурі непросто, тому тут охоче експериментують з новими підходами.
Будівництво вертикальної ферми буде завершено до кінця наступного року і вона зможе виробляти до 1,5 тонн свіжої зелені на добу. За ціною продукція &ever буде, якщо вірити Шварцу, такою ж, як і «органічні товари преміум-класу, які можна знайти на сингапурському ринку». Тобто дорожча за звичайну. А для того, щоб знизити витрату електрики та, як наслідок, ціни, компанія планує використовувати сонячну енергію та світлодіодне освітлення.