Вітамін D знижує ризики раку кишечника на 50%
Ця тенденція була особливо очевидна у людей у віці до 50 років. Вчені також визначили, що вітамін D з раціону виявився кориснішим харчових добавок.
Захворюваність на колоректальний рак безперервно збільшується у людей до 50 років і поки вчені не можуть точно пояснити, чому так відбувається. Серед найбільш очевидних факторів — пізнє звернення до лікаря й обмежена діагностика навіть при наявності скарг. Американські вчені з Інституту з вивчення раку Дана-Фарбер вирішили оцінити потенційну користь вітаміну D в якості простого профілактичного засобу проти раку кишківника.
У дослідженні взяли участь майже 95 тисяч жінок у віці від 25 до 42 років, які регулярно надавали дані про спосіб життя, харчування, медичних обстеженнях та стан здоров’я протягом приблизно 25 років. Про результати пише The Harvard Gazette.
За цей час вчені зафіксували 111 випадків колоректального раку та 3317 випадків поліпів у кишечнику — ймовірних попередників пухлини.
Спостереження показали, що більш високе споживання вітаміну D на 50% знижувало як ризики раку, так і ризики формування поліпів у людей у віці до 50 років.
Середнє споживання вітаміну D на добу становило приблизно 300 ME.
Вчені також зазначили, що у людей після 50 років кореляція була вже не така сильна, проте причини цього поки не ясні.
Примітно, що споживання вітаміну D з раціону — яєць, грибів, риби та молока — було більш значущим для профілактики раку, ніж споживання добавок.
«Дуже важливо розуміти фактори ризику колоректального раку в молодому віці, щоб обґрунтовано рекомендувати певну дієту і спосіб життя», — уклали автори.
Цікаво, що раніше інша група вчених виявила іншу тенденцію: дефіцит вітаміну D підвищував ризики розвитку раку саме у людей після 45 років, а не у більш молодих.