Польська система ППО малої дальності Mala NAREW, здатна вражати ціль на відстані понад 25 км

Mala NAREW – нова система ППО малої дальності, розроблений для збройних сил Польщі. Система призначена для забезпечення захисту військ та об’єктів у зоні бойових дій. Розробкою системи займається польський оборонний консорціум PGZ-NAREW.

Республіка Польща розробляє трирівневу систему ППО, що включає ЗРК великої дальності WISLA, малої дальності NAREW та дуже малої дальності Pilica+.

До складу вогневої частини Mala NAREW входять три пускові установки керованих зенітних ракет iLauncher і дві транспортно-зарядні машини, змонтовані на високомобільному шасі 8х8 JELCZ P882.57 T21 TS DOW, радіолокаційна станція SOLA, що розгортається, і прилад управління озброєнням ZEN.

Система може запускати модульні ракети Common Anti-Air Modular Missiles (CAMM), які призначені для дій на суші та на морі.

Батарея систем NAREW включає різні компоненти, такі як спеціалізовані машини, кабіни управління бойового та оперативного призначення, вузли мобільного зв’язку, оптико-електронні датчики, ракети, ракетні пускові установки, транспортно-зарядні машини, а також навчально-технічне забезпечення.

Крім того, системи включають радари, в тому числі багатофункціональну РЛС управління вогнем SAJNA, РЛС попереднього виявлення цілей П-18ПЛ і радари пасивного стеження за випромінювачами/пасивної когерентної локації.

Ракети CAMM нового покоління забезпечують повний захист від повітряних загроз. Ракета довжиною 3,2 метра має діаметр 166 мм та вагу 99 кг. Вона рухається із надзвуковою швидкістю і вражає ціль на відстані понад 25 км.

CAMM включає активний радіочастотний шукач, що забезпечує надійну роботу в будь-яких погодних умовах і ефективно фільтрує перешкоди. Технологія м’якого вертикального пуску дозволяє вести вогонь за цілями на 360° із мінімальною сигнатурою пуску та високими характеристиками. Має високу скорострільність за кількома одночасними цілями.

SOLA – багатоцільовий тривимірний радар, призначений для виявлення та супроводу повітряних цілей. Він може функціонувати незалежно або бути датчиком у складі наземних систем протиповітряної оборони, використовуючи можливості як провідної, так і бездротової передачі даних. Радар можна управляти як з найближчої консолі, так і дистанційно, на максимальній відстані 400 метрів.

Перша система ППО малої дальності Mala NAREW була надійшла на озброєння 18-го зенітного полку із Замостя, що входить до складу ЗС Польщі у 2022 році. У червні 2023 року система виконала бойові та експериментальні ракетні стрільби на Центральному полігоні ВПС в Устці, успішно знешкодивши три цілі.

Джерело building-tech

Ви читаєте незалежне україномовне видання "SUNDRIES". Ми не належимо ні олігархам, ні депутатам. Отож ми потребуємо Вашої підтримки для розвитку та збереження незалежності. Підтримайте нас!

Цей веб-сайт використовує файли cookie, щоб покращити ваш досвід. Ми припустимо, що ви з цим згодні, але ви можете відмовитися, якщо хочете. Прийняти Читати більше