Для відновлення м’язів потрібно їсти менше цукру

Експерименти японських вчених показали, на перший погляд, нелогічний результат. Вважається, що глюкоза необхідна для росту нових клітин. Однак з’ясувалося, що саме середовище з більш низьким вмістом глюкози сприяло виробництву специфічних для відновлення м’язів клітин. Тепер дослідники намагаються з’ясувати, яким чином ці клітини без глюкози отримують енергію.

Робота вчених з Токійського університету також пояснює причину втрати м’язової маси у діабетиків. Їх дослідження показало, що сателітні клітини скелетних м’язів, які належати до особливого типу стовбурових клітин і грають ключову роль для відновлення м’язів, краще розмножуються в середовищі з більш низьким вмістом глюкози, пише EurekAlert.

За останні роки стало відомо, що щоденна робота сателітних клітин допомагає відновити пошкодження і підтримувати м’язову масу на тлі регулярного зносу м’язової тканини. Вчені прагнули з’ясувати, як ці клітини розмножуються поза організмом, щоб визначити найбільш сприятливі для них середовищні фактори.

З’ясувалося, що високий рівень глюкози негативно позначався на швидкості їх зростання. Вчені здивувалися, оскільки відомо, що глюкоза виробляє АТФ – «паливо» для стимуляції клітинної активності.
Однак подальші експерименти підтвердили раніше отриманий результат: середа з більш низьким вмістом глюкози сприяла виробництву більшої кількості нових клітин з усіма характеристиками, необхідними для проліферації.

Потім вчені додали фермент, що розщеплює глюкозу, щоб домогтися ще більш мізерного з точки зору рівня глюкози середовища, але і тут клітини показували нормальне виживання. Це означає, що даний тип стовбурових клітин отримує енергію з абсолютно іншого джерела, зробили висновок вчені. Тепер вони мають намір з’ясувати, як саме це відбувається.

Результати мають важливе значення для розробки препаратів для збереження функціональності м’язової тканини. На тлі хвороби або вікових змін м’язи дегенерують досить швидко, тому поява нових препаратів дозволить зберегти здоров’я людей на довший термін.

За зміцненням і відновленням м’язів здорова людина зазвичай йде в спортивний зал або починає займатися фізичними навантаженнями. Проте нерідко тижні наполегливої праці не приносять видимого результату. Нещодавно британські вчені пояснили цю прикру затримку. Виявилося, що спочатку тренування зміцнюють нервову систему, а вже потім м’язи.

Джерело eurekalert

Ви читаєте незалежне україномовне видання "SUNDRIES". Ми не належимо ні олігархам, ні депутатам. Отож ми потребуємо Вашої підтримки для розвитку та збереження незалежності. Підтримайте нас!

Цей веб-сайт використовує файли cookie, щоб покращити ваш досвід. Ми припустимо, що ви з цим згодні, але ви можете відмовитися, якщо хочете. Прийняти Читати більше