Вчені показали, як цукор призводить до розвитку психічних розладів

На прикладі мишей вчені показали, що надмірне споживання цукру до статевого дозрівання провокує розвиток симптомів психічних розладів. Враховуючи невтішну статистику щодо споживання цукру дітьми та підлітками, результати змушують задуматися про необхідність більш суворого контролю за дієтою дитини вдома та в школі.

Споживання цукру з харчових продуктів та напоїв безперервно зростає. За статистикою, частота виникнення психічних порушень пов’язана з частотою споживання цукру. Крім того, пацієнти з психічними розладами споживають цукор приблизно у два рази частіше за їх здорових однолітків. Тим часом ці й інші дані поки не ставлять крапку в питанні даного причинно-наслідкового зв’язку, тому японські вчені з Токійського столичного університету вирішили докладно вивчити цей потенційний механізм на моделях мишей.

У мишей зі схильністю до психічних порушень високе споживання цукру в віці до статевого дозрівання провокувало різні характерні симптоми, включаючи зниження сенсомоторної функції, робочої пам’яті, гіперактивність, а також аномальний рівень гамма-діапазону в результатах ЕЕГ.

«Іншими словами, це демонстрація того, що надмірне споживання цукру до статевого дозрівання може бути фактором ризику розвитку психічного розладу»,— зробили висновок автори.

Вивчаючи потенційні механізми цих обставин, вчені виявили церебральну мікросудинну ангіопатію як ймовірну причину. Так, за результатами розтину пацієнтів, які за життя мали шизофренію та біполярний розлад, вчені виявили схожі з мишиними патерни ангіопатії.

Поки що автори не роблять жодних конкретних висновків, однак отримані результати — привід для батьків і шкіл переглянути раціон дітей з точки зору кількості споживаного цукру.

Джерело medicalxpress

Ви читаєте незалежне україномовне видання "SUNDRIES". Ми не належимо ні олігархам, ні депутатам. Отож ми потребуємо Вашої підтримки для розвитку та збереження незалежності. Підтримайте нас!

Цей веб-сайт використовує файли cookie, щоб покращити ваш досвід. Ми припустимо, що ви з цим згодні, але ви можете відмовитися, якщо хочете. Прийняти Читати більше