Кава знижує ризик раку печінки на 40%
Згідно з новим дослідженням люди, які п’ють каву, мають на 40% менший ризик розвитку раку печінки у порівнянні з людьми, які її не п’ють.
Різні дослідні групи вивчили цей зв’язок у минулому і зробили суперечливі заяви про те, скільки кави найкраще вживати щодня. Численні дослідження дійшли висновку, що вживання більшої кількості кави (від двох до трьох чашок на день) дає сильніший ефект.
Дослідники відзначають, що є потенційна протилежна кореляція. Люди із захворюваннями печінки, такими як рак, можуть зменшити кількість випитої кави.
Точний механізм невідомий, але той факт, що великі дози мають сильнішу дію, підтверджує думку про те, що кава має певний захисний ефект.
Дослідники з Медичної школи ім. Рутгерса Роберта розділили свої дані залежно від кількості кави, що споживається щодня. Щоденна чашка кави пов’язана з 20-відсотковим зниженням ризику. Більша кількість – на 40%.
Вважається, що кава містить хімічні речовини-антиоксиданти, які можуть опинитися протидіяти запаленню. Запалення печінки є поширеним симптомом, який збільшує ризик розвитку раку.
Одним із найпоширеніших факторів ризику раку печінки у всьому світі є гепатит, вірусна інфекція, що викликає запалення в органі. Майбутні дослідження можуть вивчити зв’язок кави з більш конкретними типами раку печінки, і це може покращити наше розуміння механізму.