Вчені знайшли ключ до повного виліковування діабету першого і другого типів

Група німецьких дослідників виявила новий рецептор, що інгібує інсулін. Вплив на нього призводить до повернення функціональності бета-клітин підшлункової залози, в той час, як застосовуваний сьогодні інсулін просто справляється з симптомами діабету. Можливо, вчені знайшли ключ до лікування діабету першого і другого типу.

Інсулінорезистентність бета-клітин підшлункової залози викликає цукровий діабет, а терапія, що підвищує чутливість цих клітин до інсуліну, може захистити пацієнтів від дисфункції та втрати бета-клітин підшлункової залози. Відкриття нового рецептора, котрий інгібує інсулін — інцептора — дає вченим можливість розробки препаратів для лікування від діабету без побічних ефектів, які сьогодні виникають у пацієнтів на тлі регулярного прийому інсуліну. Висновки дослідження опубліковані на сайті Центру Гельмгольца в Мюнхені.

Інсулін це не ліки проти діабету, а лікування симптомів, пояснюють вчені, і нічого не змінилося для пацієнтів з цукровим діабетом за минуле століття. Сто років тому відкриття інсуліну зробило хворобу  не смертельною, а  хронічною. Тепер вчені знайшли спосіб як запобігти загибелі бета-клітин підшлункової залози, який може привести до повного виліковування.

Спочатку команда виявила, що регуляція інцептора підвищується при діабеті, а при блокуванні передачі сигналів інсуліну може сприяти розвитку резистентності до інсуліну. Коли вчені придушили функцію інцептора в бета-клітинах, то передача сигналів інсуліну і функціональна маса клітин підшлункової залози збільшилася.

«Цей результат робить інцептор перспективною мішенню для лікування першопричини цукрового діабету — дисфункції й загибелі бета-клітин», – заявили автори. Вони вважають, що нова стратегія лікування може бути корисна для пацієнтів з діабетом обох типів і в кінцевому підсумку призвести до повної ремісії.

А тим часом поки до ремісії діабету у деяких пацієнтів призводить тільки дієта і регулярні фізичні навантаження. У недавньому дослідженні вчені підтвердили користь низьковуглеводної дієти для діабетиків навіть протягом короткого проміжку часу.

Джерело helmholtz-muenchen

Ви читаєте незалежне україномовне видання "SUNDRIES". Ми не належимо ні олігархам, ні депутатам. Отож ми потребуємо Вашої підтримки для розвитку та збереження незалежності. Підтримайте нас!

Цей веб-сайт використовує файли cookie, щоб покращити ваш досвід. Ми припустимо, що ви з цим згодні, але ви можете відмовитися, якщо хочете. Прийняти Читати більше