SpaceX запустила на орбіту 51 супутник Starlink після затримок через погодні умови

У п’ятницю (3 березня) SpaceX запустила на орбіту чергову велику партію своїх інтернет-супутників Starlink після низки затримок через погодні умови.

Ракета Falcon 9 з 51 космічним апаратом Starlink стартувала з каліфорнійської бази Космічних сил Ванденберг у п’ятницю о 13:38 за східним часом (1838 GMT; 10:38 за місцевим каліфорнійським часом, 20:38 за Києвом).

Через вісім хвилин і 45 секунд після запуску перший ступінь Falcon 9 повернувся на Землю для точної посадки на безпілотний корабель SpaceX Of Course I Still Love You, який знаходився в Тихому океані біля узбережжя Каліфорнії.

Згідно з описом місії SpaceX, це був 12-й запуск і посадка для цієї ракети-носія. Серед 11 інших місій ракети-носія були “Crew-1” і “Crew-2” – перші оперативні польоти астронавтів SpaceX на Міжнародну космічну станцію для НАСА.

Тим часом верхній ступінь Falcon 9 продовжив зліт до низької навколоземної орбіти, зрештою розгорнувши там супутники Starlink, як і було заплановано, приблизно через 15,5 хвилин після старту.

П’ятнична місія була відкладена на кілька днів. SpaceX планувала здійснити запуск у вівторок (28 лютого), але перенесла його на четвер, очевидно, щоб не конфліктувати з підготовкою до запуску раннім четвергом (2 березня) місії астронавтів Crew-6 зі штату Флорида. Потім, у четвер, компанія оголосила про чергову затримку через погодні умови, перенісши запуск на п’ятницю.

П’ятничний політ відбувся всього через кілька днів після чергового запуску Starlink: Falcon 9 підняла 21 супутник Starlink “V2 mini” зі станції Космічних сил на мисі Канаверал у Флориді в понеділок увечері (27 лютого).

V2 mini – це варіант наступного покоління, який є більш потужним, ніж старі космічні апарати Starlink, такі як 51 супутник, який був запущений сьогодні. V2 mini також більші за своїх попередників; вони малі лише у порівнянні зі стандартними V2, майбутніми супутниками, які призначені для запуску на борту гігантської ракети SpaceX Starship, яка все ще перебуває в розробці.

SpaceX вже запустила на орбіту понад 4 000 супутників Starlink, але мегасузір’я продовжуватиме зростати далеко в майбутньому. Компанія Ілона Маска має дозвіл на запуск 12 000 космічних апаратів і подала заявку на отримання дозволу на розгортання ще 30 000.

Дві місії Starlink є частиною напруженого тижня для SpaceX, яка також запустила екіпаж Crew-6 до Міжнародної космічної станції з Космічного центру Кеннеді у Флориді о 12:34 ранку за східним часом (0534 за Гринвічем) у четвер.

Спочатку передбачалося, що Crew-6 полетить рано вранці в понеділок, але ця спроба була скасована в кінці відліку через проблеми з наземною системою. Прогнозована погана погода перенесла наступну спробу на четвер.

Джерело space.com

Ви читаєте незалежне україномовне видання "SUNDRIES". Ми не належимо ні олігархам, ні депутатам. Отож ми потребуємо Вашої підтримки для розвитку та збереження незалежності. Підтримайте нас!

Цей веб-сайт використовує файли cookie, щоб покращити ваш досвід. Ми припустимо, що ви з цим згодні, але ви можете відмовитися, якщо хочете. Прийняти Читати більше