Користувачі Starlink скаржаться на систематичне зникнення зв’язку

Бета-тестери сервісу супутникового інтернету Starlink поділилися з Fast Company враженнями від його роботи. Для сільської місцевості зі слабким охопленням LTE, Starlink — це прорив. Однак якість з’єднання залежить від геолокації — користувачі зазнають проблем з істотними перепадами у швидкості, у деяких вона постійно скаче протягом дня від 40 Мбіт/с до 190 Мбіт/с. Але найнеприємніше — це те, що зв’язок регулярно пропадає зовсім. У окремих користувачів зв’язку з супутниками немає в середньому 2,4% часу. У SpaceX просять потерпіти ці розриви ще кілька місяців — супутників поки не вистачає.

Супутники, розташовані на висоті в 550 кілометрів, виявилися кращими, ніж канали зв’язку попередніх поколінь, зокрема DSL, а складні погодні умови та холодна пора року не вплинули на якість роботи, помітили користувачі. Середній відгук Starlink, по вимірах Speedtest, зараз становить 41 мілісекунду, середня швидкість завантаження — 80,67 Мбіт/с, а віддачі — 17,17 Мбіт/с.

Водночас Starlink не прагне досягти стандартів зв’язку оптоволоконних з’єднань, які в середньому по США в грудні показали наступні результати: вхідна швидкість 173,67 Мбіт/с, вихідна — 63,76 Мбіт/с, затримка 25 мс. Раніше гендиректор компанії Ілон Маск пояснив, що перші етапи розгортання Starlink призначені для найскладніших в обслуговуванні клієнтів, які не можуть з технічних причин скористатися підключенням до телекомунікаційних операторів.

«Я більш ніж задоволений. У мене середня швидкість завантаження — 110 Мбіт/с, а віддачі — 20 Мбіт/с. Цього достатньо для сім’ї з двома працюючими батьками та дітьми, які користуються стрімінговими сервісами та грають в онлайн-ігри», — розповів розробник ПЗ Лі Філіпс з Британської Колумбії, яка знаходиться на заході Канади.

Інший користувач — Браян зі штату Міннесота — повідомив, що швидкість віддачі стабільно тримається в районі 7 Мбіт/c, а швидкість завантаження регулярно скаче — від 40 до 190 Мбіт/с. При цьому бета-тестер додав, що вважає такий результат «безумовно прийнятним» для повсякденного використання.

Ключовим недоліком користувачі позначили короткочасні простої — Starlink періодично перериває інтернет-з’єднання при підключенні нових партій супутників, переконфігурації сузір’я та проведенні діагностики мережі. За словами Філліпса, середній час відсутності зв’язку у нього — 2,4% часу.

В результаті частина бета-тестерів, зокрема, розробник з Монтани під ніком Мехам, зберегли свої архаїчні інтернет-канали (у кого вони були), щоб мати хай не швидкий, але постійний вихід в мережу. «Не дивлячись на те, що це набагато повільніше, для моїх завдань важливо безперервний час безвідмовної роботи», — заявив він.

Проблема нетривалих, але регулярних розривів зв’язку, за заявами Starlink, буде вирішена в найближчі місяці, коли число апаратів на орбіті збільшиться. До речі, приблизно 3-5 лютого SpaceX планує запустити одразу ДВІ місії — Starlink 17 та Starlink 18 із двох стартових столів — SLC-40 (Cape Canaveral Space Force Station) та LC-39A (Kennedy Space Center). Буде видовищно.

Що стосується планів Маска на майбутнє, то зараз мережа складається з 1023 супутників, компанія продовжує проводити нові запуски щомісяця. До 2024 року Starlink планує вивести на орбіту 4425 супутників та під’єднати більшу частину Землі. Зараз процеси реєстрації сервісу для початку надання телекомунікаційних послуг запущені вже в 13 країнах і охоплюють 3 континенти — Південну Америку, Євразію та Австралію.

Ви читаєте незалежне україномовне видання "SUNDRIES". Ми не належимо ні олігархам, ні депутатам. Отож ми потребуємо Вашої підтримки для розвитку та збереження незалежності. Підтримайте нас!

Цей веб-сайт використовує файли cookie, щоб покращити ваш досвід. Ми припустимо, що ви з цим згодні, але ви можете відмовитися, якщо хочете. Прийняти Читати більше