5 речей, здатних зіпсувати шампанське
Від гучної вечірки до вишуканої вечері в компанії близької людини — шампанське доповнює будь-яку подію. Воно легко адаптується до меню в ресторані або страви, приготованої з любов’ю на домашній кухні. Щороку у світі продається понад 300 000 000 пляшок ігристого напою, однак не завжди вдається повністю насолодитися легким фруктовим ароматом і ніжним іскристим присмаком. Як не зіпсувати дегустацію — з’ясуймо в статті.
ТОП-5 правил споживання шампанського
Спершу варто розібратися з етикеткою. Найважливіший фактор — різниця в кількості залишкового цукру. Якщо імпонує ігристе вино з терпким присмаком і виразними квітковими тонами, зупиніться на позначках «Brut Nature» або «Dosage Zero». Прихильникам солодких слабоалкогольних напоїв варто віддати перевагу класу Demi-Sec або Doux. Проміжний варіант — Brut, який вважається найпопулярнішим різновидом шампанського. Далі зважайте на:
- Температуру. Немає нічого гіршого, ніж тепле шампанське. Подавайте ігристе вино охолодженим за температури +8–10 ºC. Занадто холодний вміст келиха не дає розкритися смако-ароматичним компонентам. У теплому напої розвивається неприємний кислий присмак.
- Зберігання. Шампанське продається в пляшках із темно-зеленого або темно-коричневого скла не просто так. Воно перешкоджає потраплянню світлових променів, здатних зруйнувати структуру ігристого вина. Тому зберігайте пляшки в горизонтальному положенні в темному та прохолодному місці. Стежте, щоб пробка залишалася вологою. Так корок не стискається, а кисень не потрапляє всередину.
- Гастрономічні поєднання. Шампанське вдало смакує з інтернаціональною кухнею. Найгірший сценарій — поєднувати ігристе вино з надто гострою їжею, стравами з додаванням часнику, цибулі, помідорів, брюссельської капусти.
- Келихи. Допустимий варіант — келих-флюте. Однак краще зупинитися на стандартній склянці для білого вина з широкою чашею. Такий келих дає змогу поступово вивільнятися летким ароматичним сполукам.
- Термін придатності. Близько 90% асортименту ігристих вин призначені для дегустації впродовж трьох років з моменту випуску. Якщо шукаєте шампанське з високим потенціалом старіння, зупиніться на вінтажних позиціях.
Попри те, що шампанське вважається основним інгредієнтом популярних класичних коктейлів на кшталт French 75, смак ігристого вина в поєднанні з іншими компонентами губиться. Напої з іскристими бульбашками не варто подавати з льодом, за винятком спеціальної серії Veuve Clicquot.
Шампанське — напій для ранку й ситного обіду. Його найкраще пити в період, коли шлунок не перевантажений жирною або солодкою їжею. Ще один важливий момент — не використовуйте жувальні гумки, які змінюють сприйняття напою смаковими рецепторами.