Чому не рекомендується вичавлювати чайний пакетик, замочений у гарячій воді
Деякі «експерти» стверджують, що вижимання чайного пакетика, замоченого у гарячій воді, може зробити напій небезпечним для здоров'я. На деяких упаковках чаю навіть друкуються рекомендації з проханням не вичавлювати чайні пакетики. Але чому ж насправді це не рекомендується робити?
Так роблять багато любителів міцного чаю. Але чому деякі стверджують, що вичавлювати пакетик не можна?
Причина цього дуже проста — вся справа в основах хімії.
Чай містить дубильні речовини. Таніни — хімічні сполуки, що містяться в більшості видів рослин, до таніну відносяться і дубильні речовини. Таніни присутні в багатьох фруктах та овочах, таких як ягоди, горіхи, ваніль, бобові, та інші. Вони мають ряд переваг для здоров’я людини: покращують роботу шлунково-кишкового тракту, виводять токсини з організму, підвищують еластичність кровоносних судин й так далі. Вони також відповідальні й за те, що чай забарвлює зуби. Однак таніни — і є причина, по якій чайний пакетик не рекомендується вичавлювати в гарячій воді.
Коли чайний пакетик опускається в гарячу воду, невелика концентрація дубильних речовин (присутніх в чайному листі всередині чайного пакетика) змішується з водою, але більша частина залишається з рослинним матеріалом. Коли людина вичавлює чайний пакетик, то велика кількість танінів потрапляє в рідину. В результаті напій стає гірким.
Дубильні речовини ніяк не шкодять здоров’ю людини. Вони можуть тільки злегка зіпсувати чаювання, зробивши напій «занадто міцним».
Проте шкода для здоров’я здатний завдати матеріал, з якого виготовлений чайний пакетик. Дослідження, опубліковане в журналі Environmental Science & Technology, показало, що чай в пластикових пакетиках — небезпечне джерело мікрозабруднення в організмі людини. Тобто, заварювати краще не пакетований чай, а звичайний листковий в спеціальних заварниках. По перше, чай не в пакетиках апріорі корисніший, тому, що там видно що то чай.