Дефіцит жирних кислот в дієті може бути причиною розсіяного склерозу
Робота Єльських вчених показує, що новим фактором ризику розвитку розсіяного склерозу може бути незбалансоване харчування, а саме — дефіцит однієї з жирних кислот групи омега-9. Тепер вони вивчають вплив конкретного раціону на пацієнтів з цим невиліковним захворюванням.
Розсіяний склероз — аутоімунне захворювання, яке запускає в організмі аномальну імунну реакцію і пошкоджує центральну нервову систему.
Експерименти американських вчених показали, що новою причиною цього стану може бути дефіцит олеїнової кислоти в жировій тканині пацієнта, пише EurekAlert.
Команда звернулася до ролі дієти, оскільки відомо, що запалення в організмі, викликане ожирінням може призводити до розвитку розсіяного склерозу.
Коли вчені вивчали зразки тканини пацієнтів з встановленим діагнозом, то з’ясувалося, що у них спостерігається дефіцит олеїнової кислоти. Виявилося, що ця нестача призводить до надмірної активації Т-клітин, які запускають імунну реакцію на здорові клітини, заявляють автори.
Експерименти показали, що коли команда вводила олеїнову кислоту в зразки жирової тканини, то рівень регуляторних Т-клітин, які необхідні для контролю надмірної імунної реакції в організмі, збільшувалися.
«Ми давно знаємо, що генетика і фактори навколишнього середовища грають важливу роль в розвитку розсіяного склерозу. Наша робота передбачає, що новим фактором ризику може бути дієта», – прокоментував співавтор дослідження Девід Хафлер.
Тим часом необхідні подальші дослідження, щоб однозначно заявити, що добавка олеїнової кислоти в раціон покращить стан вже хворих пацієнтів, підкреслюють вчені.