Фізики підтвердили: смак кави покращиться, якщо перед помелом збризнути зерна водою
Серія експериментів американських фізиків довела, що збризкування кавових зерен водою перед перемелюванням може покращити смак кави.
Як з’ясували вчені, навіть незначне зволоження допомагає уникнути надмірної електрифікації змеленої кави. Завдяки цьому при заварюванні утворюється менше згустків, а смак напою стає насиченішим. Висновки вчених підтвердилися із різними сортами кави, розповідає New Scientist. Стаття дослідників опублікована у журналі Matter.
Як електрифікація впливає на смак кави?
Засипаючи зерна у кавомолку, ви утворюєте у ній велику кількість статичного електричного заряду, який виникає через руйнування зерен і їхнє тертя. Через це свіжозмелена кава утворює грудочки, які уповільнюють проходження води при заварюванні та ускладнюють розчинність кавових сполук, погіршуючи смак еспресо. Професійні баристи знайомі з цим явищем, тому часто збризкують зерна водою перед змелюванням. А тепер цим зацікавилися і науковці Орегонського університету й перевірили ідею з водою в експериментах і математичних симуляціях.
Скільки води треба додавати у зерна?
Для своїх експериментів науковці придбали різні види кавових зерен різного ступеню обсмажування. Перед тим як готувати з цих зерен каву після змелювання, вчені заміряли електрифікацію змелених зерен за допомогою циліндра Фарадея. Так з’ясувалося, що найменш обсмажені зерна, а отже і з найбільшою вологістю, мали не лише найменший електричний заряд, а і кава з них при дрібному помелі була смачнішою. Відтак вчені вирішили побризкати сильно засмажені кавові зерна водою й повторили експерименти, підтвердивши, що саме вода допомагає уникнути накопичення електричних зарядів.
Моделювання показало, що достатньо використовувати близько 20 мікролітрів води на грам кави, щоб запобігти злипанню мелених частинок і покращити консистенцію та смак еспресо. Крім того, така незначна модифікація зерен посприяла тому, що при змелюванні менше кавового порошку лишалося на стінках кавомолки, завдяки чому можна буде використовувати менше зерен при приготуванні.
За словами науковців, їхнє дослідження допоможе не лише покращити смак кави, а і стане у пригоді у дослідженнях інших сипких речовин, що піддаються електрифікації, як-от частинок у шлейфах вулканічних викидів.