Як виготовляють білі сухі вина?
Свіжі, терпкі, ароматні та виразні, різноманітні смакові характеристики білого сухого вина – це не лише подорож для вашого смаку, а й навколосвітня подорож. Однак багато хто досі вважає, що всі білі вина надто прісні, надто солодкі або, що ще гірше, не такі витончені, як червоні.
У кожному виноробному регіоні світу вирощують білий винний виноград по-різному. Сотні сортів та варіацій, кожен із багатьох видів білого вина демонструє різні запахи, види та смаки, що не мають собі рівних серед інших напоїв. Тому варто більш детально ознайомитись з особливостями виготовлення білих вин та їх різноманітністю.
Як виготовляють білі вина
При виробництві білих вин найчастіше видаляють гребені, кісточки та шкірку винограду перед процесом ферментації. Цей процес відрізняється від виготовлення червоного вина, під час якого шкірку та кісточки залишають для бродіння, а також іноді й гребені. Частини винограду, які винороби видаляють для білого вина, мають високу концентрацію танінів, тому білі вина мають нижчий рівень танінів, ніж червоні вина.
Поціновувачі білого вина люблять його освіжаючу та терпку кислотність, квіткові аромати та фруктовий характер. У той час як більшість виробників витримують своє біле вино в чанах з нержавіючої сталі, щоб зберегти квіткові та фруктові ноти, інші витримують у дубі, щоб отримати горіховий смак та вершкові ноти в післясмаку. Винороби використовують різні методи для виробництва білих вин, тому ви можете знайти різноманітні варіанти напою, які варіюються від терпких та легких до насиченіших сухих вин. Білі вина неймовірно універсальні. Деякі поєднуються з фруктами, в той час як інші можуть протистояти важкому червоному м’ясу.
Різноманітність білих вин
Отже, виділимо деякі найбільш популярні сорти білого вина, про які ви, можливо, чули.
Шардоне
Це один із найскладніших та універсальних сортів винограду.
Шардоне, від середнього до повного, є білим сухим вином, що походить з регіону Бургундія у Франції.
У букеті шардоне ви можете відчути ноти зеленого яблука, лимона, ананасу та селери, а також карамельно-кокосовий або карамельний післясмак. Шардоне може бути більш солодким або сухим в залежності від типу. Витримка у дубових бочках надасть винам приємний вершковий післясмак та чудову структуру, а також легкі відтінки бріошу, свіжої випічки.
Найкраще поєднується з м’ясистою рибою (тріска, палтус) та молюсками (креветки, омари, краби).
Совіньйон блан
Маючи один з найвищих рівнів кислотності та пікантні фруктові нотки, ви відчуєте все, від грейпфрута до свіжої трави, від квіток бузини до майорану, від зеленого перцю до томатилло в одному ковтку вина совіньйон блан. Сорт винограду також являється одним із найбільш популярних сортів і вирощується майже у всіх виноробних країнах світу.
Совіньйон блан особливо добре прижився на прохолодніших схилах новозеландських виноградників, де на його частку припадає 58% площ виноградників в країні.
Чим молодше вино, тим важчі зелені чи трав’янисті ноти незалежно від країни походження виноградника. Цей сорт також дає відтінки нектарину та персика, які завершують пікантні ноти, коли ви даєте йому дозріти далі.
Найкраще поєднується з білим м’ясом, таким як курка, злегка приправленими вегетаріанськими стравами та морепродуктами.
Рислінг
Рислінг, ще один популярний вид білого вина, відомий у всьому світі, пропонує різноманітність смакових профілів, які можуть задовольнити практично будь-який смак. Це пов’язано з тим, що цей сорт представлений у багатьох формах, від пізніх солодких сортів Мозельської долини до їх сухих і хрустких аналогів із Франції та Вашингтону.
Виноград рислінг дуже ароматний. Винороби можуть маніпулювати ним для отримання терпкої стиглості або залишати на лозі для більш вишуканого та тривалого післясмаку. У будь-якому випадку, рислінги зберігають гостре, дуже кисле і свіже, не терпке тіло, незалежно від того, винороби роблять їх солодкими чи сухими.
Цей тип білого вина демонструє ноти меду, лайма, абрикоса, зелених яблук і землістих мінералів. Чим старше пляшка, тим глибше розкриваються аромати, оскільки виноград швидко дозріває на лозі і не може повністю розвинути складні природні аромати.
Піно гріджио/піно гри
Це біле вино називається по-різному залежно від того, де воно зроблено. Піно гріджио та піно грі – це один і той же сорт винограду. Плутанина в назвах просто виникає через мову, оскільки італійці культивують і називають його grigio, в той час як їхні сусіди на півночі – французи – називають його скороченим gris.
Піно гріджио має помітно важчу текстуру в порівнянні з іншими типами білих вин.
Ті, хто любить вина з щільнішим тілом і менш фруктовим смаком, оцінять піно грі. Типовий келих матиме нотки лимона, білого нектарину, хіками, гвоздики та імбиру.
Гевюрцтрамінер
Коли справа доходить до смаку, є вина настільки ж гострі та квіткові, як гевюрцтрамінер. Навіть деякі з найпопулярніших сортів білих вин, що славляться своєю солодкістю і багатством, не йдуть у жодне порівняння з соковитістю та садовим ароматом, який ви отримаєте в бокалі цього французько-німецького благородного винограду.
Гевюрцтрамінер має дуже характерний набір смаків і профілів аромату,
які приваблюють вас, навіть коли ви наповнюєте бокал. Келих гевюрцтрамінера розкривається нотами лаванди та троянди, за якими йдуть лічі, ананас, полуниця та запашний перець. Це ультралегке освіжаюче біле вино з приємною пряністю ідеально підходить для пиття теплим літнім днем.