Як зберігати вино в домашніх умовах, щоб воно не зіпсувалося: важливі поради
Декілька пляшечок вина в домашньому барі – чудова “інвестиція”, яка порадує вас і ваших друзів у майбутньому. Головне – правильно все зберігати. В іншому випадку вино може просто втратити свій неповторний смак та аромат.
Як тільки вино розливають у пляшки, воно починає потихеньку “дозрівати”. Цей процес може тривати роками. Але він не є однаковим для всіх: елітні вина можна не відкривати десятиліттями – так вони ще краще розвинуть свій аромат.
Звичайні вина не потрібно довго зберігати – вони для цього не призначені. Їх термін перебування у пляшці – від кількох місяців до кількох років. Але хоч би яке вино лежало на вашій винній полиці, його обов’язково потрібно правильно зберігати. Як це робити читайте далі.
Вино любить прохолоду
Найкращий подарунок, який можна зробити власним винам, – комфортна температура. В ідеалі – від 12 до 20 °C. Але ж без різких перепадів! У такому діапазоні смак та аромат зберігаються надовго. Якщо температура більша – вони можуть безнадійно зіпсуватися.
Звичайний холодильник – не найкращий “друг” для гарного вина. Якщо ви плануєте випити біле або червоне найближчим часом, все чудово. Але для тривалого зберігання низькі температури не підходять: напій сильно переохолодиться і втратить ароматичні та смакові властивості.
Вино має лежати на боці
Тут є досить цікава причина. Якщо вино стоятиме кілька років, то пробка може банально висохнути. Розв’язувати цю проблему можна просто: пляшку потрібно покласти на бік. Тоді вино змочує корок. Ця порада неактуальна для пляшок із пластиковими або гвинтовими пробками.
Вино любить темряву
Цікаво, що найбільшим “ворогом” вина є сонячне проміння, яке так необхідне для дозрівання винограду. Після тривалого контакту зі світлом вино втратить свій смак і почне рано псуватися. Тому оптимальне місце для зберігання темне приміщення або комірка. Звичайно, якщо у вас є спеціальна винна шафа – це взагалі ідеальний варіант.
Вино любить спокій
Якщо це можливо, намагайтеся якнайменше торкатися пляшок або транспортувати їх з місця на місце. Постійне коливання дуже негативно впливає якість вина.
Звичайно, нічого катастрофічного не трапиться, якщо час від часу ви переміщатимете пляшки в більш відповідне місце. Але навіщо їх турбувати? Нехай вино спокійно відпочиває і чекає на свій “золотий момент”.