Які водорості використовують для приготування суші?
Водорості для суші, або норі – обов’язковий компонент традиційних японських ролів. Це червоні сушені морські водорості, в які загортають смачнючу начинку ролів, найчастіше – рис та сиру рибу. Разом з іншими морепродуктами, норі входять до щоденного раціону жителів Країни Вранішнього Сонця. Українці, які обирають суши доставку, теж мають можливість насолодитися цією поживною екзотичною стравою.
Трішки цікавої історії
Їстівні види червоних водоростей виявили у Японському морі ще в доісторичні часи. Перша письмова згадка норі в літературі з’явилася у 8 столітті нашої ери. Тоді їх готували та подавали у вигляді пасти.
Цей продукт коштував дуже дорого, оскільки спосіб розмноження водоростей тривалий час залишався таємницею для японців. Норі навіть обкладали податками та виплачували ними данину імператору. Проблему нестачі їстівних водоростей вирішило відкриття ботаніка Кетлін Дрюбейкер, зроблене у 20 столітті. Як виявилося, для розмноження водоростям необхідні раковини устриць. Японські фермери нині створили величезні підводні поля, де підтримують необхідну температуру води та ступінь освітлення.
Для приготування страв водорості виловлюють із води, дрібно ріжуть, пресують та висушують на сітці. Після всіх процедур вони стають не червоними, а смарагдово-зеленими, нагадуючи зелений папір. Отримують запах капусти та смак, що чимось нагадує шпинат. Щоб скуштувати цю смакоту, потрібно лише одне – замовити суші доставку.
Користь та шкода
Хімічний склад норі надзвичайно багатий. Водорості для суші містять безліч корисних мікроелементів. В них удосталь йоду, заліза, кальцію, калію, фосфору, магнію, цинку, натрію, марганцю, міді та селену. У складі продукту виявили вітаміни A, D, С та групи B, чудодійні жирні кислоти омега-3 та клітковину.
Вживання норі в їжу має позитивний вплив на роботу шлунково-кишкового тракту, ефективно очищаючи кишківник від накопичених шлаків. Корисні речовини пригнічують життєдіяльність вірусів, підтримують стійкий імунітет, блокують появу ракових клітин, нейтралізують віруси ВІЛ та герпесу. Омега-3 сприяє продуктивній роботі мозку. А йод забезпечує здоров’я щитоподібної залози. Низька калорійність робить водорості для суші ідеальним продуктом здорового харчування.
Щодо негативного впливу на організм, то згідно з останніми дослідженнями, сухі норі зменшують рівень вітаміну B12 в організмі дітей-вегетаріанців.
Як готують водорості?
Перед використанням водорості ненадовго замочують у воді чи оцті. Їх не варять, інакше вони розповзуться. Листи норі також можна трохи підігріти над слабким вогнем. На цю кулінарну хитрість знадобиться всього кілька секунд, але процедура надає водоростям більш насичений смак та аромат.
Для приготування суші обирають лише морські водорості найвищої якості. Бездоганна морська трава має однорідний темно-зелений відтінок, шорстку внутрішню та гладку зовнішню сторону. Такі листи еластичні, тому підходять для виготовлення ролів. Гурмани відзначають приємну консистенцію, легкий рибний присмак та морський аромат.