Какао, захищає судини при стресі
Користь какао для здоров’я часто недооцінюють, однак напій багатий флав0нолами. Вчені виявили, що завдяки цим з’єднанням кровоносні судини працюють краще навіть на тлі стресових подій. Тепер вони рекомендують міняти раціон в періоди стресу.
Флаваноли містяться у великій кількості у фруктах і овочах, однак присутні й в інших продуктах. Британські вчені вирішили оцінити ефект від багатого флавонолами какао при стресі.
Вони провели експеримент з групою людей, яким давали какао з високим вмістом флавонолів за 90 хвилин до виконання стресового завдання. Потім вчені виміряли кровотік в області передпліччя, оцінили серцево-судинну активність в спокої та під час стресу, а також функцію судин протягом 90 хвилин після стресу. Людям з контрольної групи давали напої без флавонолів.
Виявилося, що функція кровоносних судин була порушена менше, якщо людина напередодні або під час стресового завдання пила какао. Крім того, флавоноли покращували кровотік на тлі стресу, підкреслили автори.
Відомо, що психічний стрес викликає негайне підвищення частоти серцевих скорочень і артеріального тиску навіть у здорових людей. Тимчасово це призводить до порушень функції артерій і такий стан зберігається протягом деякого часу після стресової події. Вважається, що хронічний вплив стресу на кровоносні судини сприяє виникненню таких серцево-судинних подій, як інсульт, тромбоз та інших.
«Наші результати показують, що споживання багатого на флавоноли, какао може бути ефективно для зниження тимчасових порушень ендотеліальної функції та поліпшення кровотоку під час стресових епізодів», – прокоментувала співавтор роботи Катаріна Рендейро.
Результати важливі для кожної людини для повсякденного харчування.
Використовуючи переваги флавонолів для серцево-судинної системи, можна рекомендувати людям коригувати свій раціон під час стресових періодів, додала Рендейро.
Щоденна доза флавонолів може бути досягнута шляхом споживання різноманітних продуктів з їх вмістом: яблук, темного винограду, ожини, вишні, малини, груш, бобових, зеленого чаю, необробленого какао та інших.