П’ять продуктів, через які у вас виникне гіпертонія
Гіпертонія небезпечна тим, що може збільшити інсульт або інфаркт. На виникнення цього захворювання впливає і вживання деяких продуктів. Про них – у статті.
Підвищений тиск може становити небезпеку здоров’ю. Для його зниження важливо знати, які продукти, навпаки, сприяють розвитку гіпертонії. Їх список – нижче.
- Оброблене м’ясо. Є безліч джерел білка, які вважаються корисними для вашого здоров’я. Але оброблені м’ясні продукти, такі як сосиски, бекон, ковбаси і деякі м’ясні делікатеси не входять до їх числа. Результати дослідження 2015 року, опублікованого в науковому журналі PLoS One, показали, що у пацієнтів, які отримували гемодіаліз, вживання обробленого м’яса було безпосередньо пов’язане з підвищенням кров’яного тиску, що пояснюється високим вмістом натрію в складі таких продуктів.
- Цукерки. Не тільки сіль може впливати на ваш тиск. У дослідженні 2019 року, результати якого були опубліковані в журналі Nutrients, взяли участь 128 осіб у віці від 65 до 80 років. Вчені виявили, що вживання цілих фруктів сприяє зниженню діастолічного кров’яного тиску як у чоловіків, так і у жінок, а вживання продуктів з доданим цукром істотно підвищує і систолічний, і діастолічний тиск. Тобто, ваша звичка їсти цукерки може підвищити ризик розвитку гіпертонії.
- Плавлені сири. Вам зовсім не обов’язково виключати зі свого раціону всі молочні продукти, якщо ви хочете нормалізувати кров’яний тиск, однак вам все ж таки потрібно повністю відмовитися від перероблених або плавлених сирів. Дослідження 2020 року, результати якого були опубліковані в журналі Nutrition Journal, являло собою аналіз даних групи з 40 526 французьких жінок, які знаходилися під спостереженням протягом 12 років. Вчені з’ясували, що, хоча в цілому вживання молочних продуктів не було пов’язане з підвищенням ризику гіпертонії, регулярне вживання плавлених сирів дійсно збільшує ймовірність розвитку цього стану.
- Вершкове масло. Плавлений сир – це не єдиний молочний продукт, від вживання якого ви, ймовірно, захочете відмовитися, якщо вас турбує ваш тиск. Дослідження 2013 року показало, що щоденне вживання молочних продуктів не пов’язане зі збільшенням жорсткості артерій, але є один помітний виняток — вершкове масло. Вчені виявили, що вживання вершкового масла тягне за собою підвищення діастолічного тиску, а також рівня інсуліну і холестерину.
- Смажені страви. Якщо ви фанат смажених курячих крилець, картоплі-фрі або паличок з моцарелли, ваші смакові уподобання можуть обернутися підвищенням кров’яного тиску. Результати дослідження, опублікованого в2020 році в журналі Nutrition Research and Practice, показали, що в групі жінок у віці від 20 до 57 років найвищий ризик розвитку перед гіпертонії й гіпертонії був утих, хто вживав найбільшу кількість смаженого.
Матеріали характеру новин не можна прирівнювати до призначення лікаря. Перед ухваленням рішення порадьтеся з фахівцем.