Середземноморська дієта змогла вдвічі скоротити жирову хворобу печінки
Багатий рослинною їжею раціон, в основі якого – середземноморська дієта, показав найбільш значущі результати для уповільнення прогресування жирової хвороби печінки. В експерименті взяли участь люди після 50 років з ожирінням, проте хвороба нерідко приховано розвивається й у молодших людей без надмірної ваги. Поки єдиним способом профілактики й лікування ожиріння печінки залишається збалансоване харчування і фізична активність.
Неалкогольну жирову хворобу печінки викликає неправильне харчування і вживання алкоголю, тому поширеність НАЖХП швидко зростає в розвинутих країнах. Вважається, що в США і Європі жирова хвороба печінки є приблизно у 30% населення. Без профілактики вона призводить до розвитку діабету, серцево-судинних захворювань і порушення в мікробіоти кишківника.
Вчені вирішили дослідити вплив різних дієт на уповільнення прогресування хвороби й виявилося, що «зелена середземноморська дієта» була найбільш ефективною і вдвічі скорочувала ураження печінки, пише EurekAlert.
«Ми вдосконалили середземноморську дієту і виявили елементи, які кардинально впливають на печінковий жир і інші ключові фактори здоров’я»
Зелена версія дієти щодня включає 28 грамів волоських горіхів, близько трьох чашок зеленого чаю, 100 грамів коктейлю Манкай (рослинне джерело білка, багате амінокислотами, мінералами та вітамінами), а також велика кількість овочів, фруктів, зелені та інших продуктів – типових для середземноморської дієти.
Експеримент проводили протягом 18 місяців. Майже 300 осіб розподілили в три групи, де перша була на посиленій зеленій дієті, друга дотримувалася стандартної середземноморської, а третя просто отримала рекомендації щодо здорового харчування. Весь час учасники займалися регулярними фізичними вправами.
До і після експерименту стан печінки оцінювали за допомогою МРТ. Сканування показало, що в першій групі зниження жиру в печінці сягнуло 39%, у другій – 20% і лише 12% у третій.
Поширеність уражень печінки в першій групі знизилася з 62% на початковому рівні до 31,5% після експерименту, до 47,9% у другій і до 54,8% у третій.
З огляду на всі фактори, найбільшу користь, на думку вчених, дало вживання волоських горіхів, Манкай і зниження споживання червоного та іншого переробленого м’яса.
В іншому експерименті вчені протестували користь веганської дієти для боротьби з ожирінням і виявилося, що навіть без занять спортом вона значно знижує надлишкову вагу. Деяким учасникам вдавалося без фізичних навантажень схуднути на 15 кг за 16 тижнів.