Вчені довели, що кавові відходи допоможуть відновити тропічні ліси
Нове дослідження показало, що кавову м’якоть, відходи від виробництва кави, можна використовувати для прискорення відновлення тропічних лісів.
У дослідженні вчені зі Швейцарії та США розкидали 30 самоскидів з кавовою м’якоттю на площі 35 × 40 м деградованої землі в Коста-Ріці й розмітили таку ж площу без кавової м’якоті, як контрольну.
«Результати були вражаючими», – сказала доктор Ребекка Коул, провідний автор дослідження. «Територія, оброблена товстим шаром кавової м’якоті, перетворилася на невеликий ліс всього за два роки, в той час, як на контрольній ділянці переважали немісцеві пасовищні трави».
Лише через два роки площа, оброблена кавовою м’якоттю, покрила 80% навісу в порівнянні з 20% в контрольній зоні.
Додавання шару кавової м’якоті товщиною в пів метра допомогло позбавитись пасовищної трави, яка переважала на землі. Ці трави часто є перешкодою для розвитку лісів, і їх видалення дозволило місцевим видам дерев швидко повторно заселити цю територію.
Дослідники також виявили, що після двох років вміст поживних речовин, включаючи вуглець, азот і фосфор, був значно вище в обробленої області в порівнянні з контрольною. Це багатообіцяючий висновок, враховуючи, що колишні тропічні сільськогосподарські угіддя часто сильно деградували, а погана якість грунту може затримати розвиток лісів на десятиліття.
Доктор Коул сказала: «Це тематичне дослідження показує, що побічні продукти сільського господарства можуть бути використані для прискорення відновлення лісів на деградованих тропічних землях. У ситуаціях, коли переробка цих побічних продуктів пов’язана з витратами для сільськогосподарських підприємств, їх використання для відновлення лісів може являти собою “безпрограшний” сценарій».
Коул попереджає, що необхідні подальші дослідження, щоб перевірити використання кавової м’якоті для відновлення лісів.
«Це дослідження було проведено тільки на одному великому підприємстві, тому необхідно додаткове тестування, щоб побачити, чи працює ця стратегія в більш широкому діапазоні умов. Вимірювання, які ми публікуємо, відносяться тільки до перших двох років. Довгостроковий моніторинг покаже, як м’якоть кави впливає на грунт і рослинність з плином часу», – підкреслила вона.