«Вітамін сонця» стає дефіцитним
В організмі сучасної людини критично не вистачає вітаміну Д. У світі цю проблему вже давно усвідомили. А нині й українські медики та науковці б’ють на сполох. Як зберегти тіло здоровим на довгі роки, – знають досвідчені лікарі shevchenko.clinic. Кардіологи цього медичного закладу завжди роблять ставку на профілактичні, ранні способи діагностики захворювань серця та судин, щоб запобігти серйознішим проблемам зі здоров’ям.
Роль вітаміну Д в організмі людини
Вітамін Д – це унікальна органічна сполука, що необхідна всім – від немовлят до дорослих та літніх людей. Він зв’язується напряму з людським ДНК та регулює роботу більше ніж двохсот генів. Також забезпечує баланс кальцію та фосфору в організмі, тобто саме завдяки йому наші кістки й зуби залишаються міцними. Вітамін D захищає від різноманітних шкідливих впливів наше серце, підтримуючи нормальний кров’яний тиск. Крім того, відповідає за стан шкіри, нервової та ендокринної систем, активізує імунітет.
Тож якщо хочемо бути здоровими та активними, маємо споживати його вдосталь. Адже нестача цієї сполуки призводить до захворювань серцево-судинної системи, розм’якшення кісток, підвищує ризик ожиріння, зниження імунітету, викликає депресію, загальну слабкість й апатію.
Нестача вітаміну D вже стала світовою проблемою, – стверджують медики. Причини – скрізь різні: від незбалансованого харчування до недостатньої кількості сонячного проміння.
Сонячне проміння – основне джерело вітаміну Д
Активна форма цього вітаміну синтезується в шкірі з ультрафіолетових променів типу В. Потім спеціальний білок переносить утворену органічну сполуку в печінку, де генерується 25(ОН)Д3. Звідти речовина надходить у нирки, де під дією ферментів утворюється форма, що забезпечує біологічну дію –1,25(ОН)2D3. На будь-якому з цих складних етапів може статися збій, що призводить до нестачі поживної сполуки.
Здавалось би, все просто: потрібно якомога більше перебувати під відкритим сонцем. Однак для утворення вітаміну Д потрібен спеціальний ультрафіолетовий спектр. З листопада по березень в Україні можна годинами ловити сонячне проміння надворі, але вітамін D не вироблятиметься. Тобто не будь-яке сонце й не будь-які сонячні промені можуть продукувати цей вітамін в організмі. І не будь-яка шкіра може його синтезувати. Під епідермісом повинен бути певний прошарок жиру. Тому що вітамін Д – це жиророзчинний вітамін. В організмі людини вже повинен знаходитися провітамін Д, з якого формується вітамін D.
В яких харчових продуктах міститься вітамін Д?
Джерелом вітаміну D є також їжа: жирні види риби, жовток курячого яйця. Крім того, «вітаміном сонця» збагачують деякі харчові продукти, переважно, це маргарин, вершкове масло та м’які й тверді сири. Їх регулярне споживання вирішило б проблему авітамінозу для багатьох людей.
Але з їжею набрати добову потребу вітаміну Д майже неможливо. Тому лікарі радять приймати в осінньо-зимовий період синтетичні аналоги. Дозування лікар підбирає завжди індивідуально.