Зміна дієти може продовжити життя на 10 і більше років
Вчені розробили модель, згідно з якою можна зробити конкретні кроки по корекції раціону і жити набагато довше. Їхні рекомендації принесуть користь людям будь-якого віку, але особливо молодим.
За оцінками, пов’язані з харчуванням фактори ризику щорічно призводять до 11 млн випадків смерті та 225 млн випадків інвалідності. Розуміючи, що харчування має основне значення для здоров’я, норвезькі вчені з Бергенського університету проаналізували безліч даних і розробили онлайн-калькулятор, що дозволяє оцінити вплив конкретних дієтичних змін на тривалість життя, пише Science Daily.
Вчені моделювали, що станеться, якщо замість типового західного раціону людина почне дотримуватися харчування з великою кількістю овочів, фруктів, бобових, цільнозернових продуктів, горіхів, а також знизить кількість червоного та переробленого м’яса.
Виявилося, що у молодих і людей середнього віку тривалість життя збільшиться більш ніж на 10 років. Для людей старше 60 років – приблизно на вісім років, а після 80 років приблизно на три роки.
«Розуміння відносного потенціалу різних груп продуктів для здоров’я допоможе людям досягти значних покращень»,— кажуть автори. Калькулятор Food4HealthyLife може бути корисним інструментом для лікарів та звичайних людей, щоб оцінити вплив вибору продуктів на здоров’я.
Нещодавно вчені з Гарварду вперше спостерігали, як харчування впливає на імунітет. Їхні експерименти показали, чому фраза «ти — те, що ти їси» справедлива.