Гарячий напій, який знижує рівень поганого холестерину на 11%
Якщо у вас підвищений рівень холестерину, це означає, що у вашій крові накопичилося багато цієї жирової речовини. Патологія може призвести до закупорювання кровоносних судин, що підвищує ризик інсульту та проблем із серцем. На щастя, як свідчить дослідження, така проста річ, як чашка одного популярного гарячого напою, може на 11% знизити рівень холестерину.
Підвищений рівень холестерину важко помітити через відсутність симптомів. Однак, якщо у вашій крові накопичується дуже багато цієї жирової речовини, можна зіткнутися з серйозними проблемами. Ось чому так важливо постійно контролювати рівень холестерину. І зробити це можна, трохи змінивши свій раціон.
Холестерин, що міститься в організмі, можна розділити на два типи ‘хороший’ і ‘поганий’. ‘Поганий’ холестерин може стати причиною проблем із серцем та викликати інсульт, пояснюють експерти Національної служби охорони здоров’я Великобританії. Однак існує ще ‘хороший’ холестерин, який дозволить вам позбутися ‘поганого’. Впоратися з ‘поганим’ холестерином допоможе один гарячий напій, показують дослідження. Йдеться про чорний чай.
Ефект чорного чаю, основи домашнього затишку, на холестерин вивчили в рамках дослідження, опублікованого в Journal of Nutrition. Добровольцями виступили семеро чоловіків і вісім жінок з підвищеним рівнем холестерину. Крім чаю вони також споживали контрольний напій, щоб ефект можна було ретельно проаналізувати. Колір та смак цього напою не відрізнявся від відповідних характеристик чорного чаю. Пізніше дослідники також вирішили додати до нього кофеїн у кількості, що дорівнює вмісту цієї речовини в чорному чаї.
Учасники споживали чай та контрольний напій п’ять разів на день протягом трьох тижнів. Після чого дослідники виявили, що п’ять порцій чаю щодня знижують загальний рівень холестерину на 6,5%. При цьому рівень поганого холестерину знижувався на 11,1%. Дослідження підтвердило, що додавання чорного чаю до раціону, який передбачає мале споживання жирів, може значно знизити рівень поганого холестерину. Крім того, завдяки зниженню холестерину чай також може скорочувати ризик розвитку ішемічної хвороби серця. Однак треба враховувати, що дослідження не було масштабним, у ньому взяло участь лише 15 осіб. Щодо захворювань серцево-судинної системи, робота, опублікована в Американському журналі клінічної нутриціології, показала, що чорний чай знижує кров’яний тиск.
Матеріали характеру новин не можна прирівнювати до призначення лікаря. Перед ухваленням рішення порадьтеся з фахівцем.