Молочні продукти можуть допомогти запобігти діабету другого типу

Згідно з новим дослідженням, вживання помірної кількості молочних продуктів, таких як молоко та сир, може захистити від діабету другого типу. А ось червоне та перероблене м’ясо підвищують ризик.

Дослідження італійських дослідників показало, що молочні продукти – особливо знежирені варіанти та йогурт – сприяють зниженню ризику розвитку діабету 2 типу.

Діабет 2 типу — це найпоширеніша форма діабету, яка розвивається, коли підшлункова залоза не може виробляти достатньо інсуліну або інсулін не працює належним чином, тобто у пацієнта низька чутливість до інсуліну. Ожиріння є основним фактором ризику діабету, і за оцінками прогнозів, кількість випадків продовжить зростати в найближчі роки. Поширені ускладнення для діабетиків включають захворювання серця, нирок, втрату зору та проблеми з кровообігом, що може призвести до ампутації кінцівок.

Автори нової роботи вивчили інші дослідження у тому, як здоров’я впливають продукти тваринного походження: всі види м’яса, молочні продукти, яйця тощо. До червоного м’яса належать яловичина, баранина та свинина, а до білого – курка та індичка. Перероблене м’ясо включає такі продукти, як бекон, ковбаси та м’ясні делікатеси.

«Цьому є кілька потенційних причин. Наприклад, червоне та оброблене м’ясо є важливими джерелами таких компонентів, як насичені жирні кислоти, холестерин і гемове залізо, які, як відомо, сприяють хронічному запаленню низького рівня та окислювальному стресу, що, своєю чергою, може знизити чутливість клітин до інсуліну, », – говорить доктор Giosuè у прес-релізі.

Навпаки, молочні продукти захищали від діабету або мали нейтральний зв’язок з його розвитком. Молоко (200 г/день) показало зв’язок із 10-відсотковим зниженням ризику діабету. Загальна кількість молочних продуктів (200 г/день) знижує ризик на п’ять відсотків, а нежирні молочні продукти (200 г/день) — на три відсотки. Йогурт (100 г/день) знижує ризик діабету на шість відсотків. Сир (30 г/день) і знежирені молочні продукти (200 г/день), здається, не впливають на ризик діабету.

«Молочні продукти багаті на поживні речовини, вітаміни та інші біологічно активні сполуки, які можуть сприятливо впливати на метаболізм глюкози – переробку цукру організмом», – продовжує доктор Джозуе.

«Наприклад, відомо, що сироваткові білки в молоці модулюють підвищення рівня цукру в крові після їжі. Також відомо, що пробіотики сприятливо впливають на метаболізм глюкози, що може пояснити, чому ми виявили, що регулярне вживання йогурту пов’язане зі зниженим ризиком діабету 2 типу».

Аналіз показав «значне» збільшення ризику розвитку діабету другого типу серед людей, які споживають 100 грамів м’яса на день (+20%), 100 грамів червоного м’яса на день (+22%) та 50 грамів обробленого м’яса на день (+30%). А ось вживання 200 г молока на день було пов’язане з 10-відсотковим зниженням ризику діабету. 100 г йогурту на день призвели до зниження ризику на 6%. Сир не впливають на ризик розвитку діабету другого типу.

Джерело studyfinds

Ви читаєте незалежне україномовне видання "SUNDRIES". Ми не належимо ні олігархам, ні депутатам. Отож ми потребуємо Вашої підтримки для розвитку та збереження незалежності. Підтримайте нас!

Цей веб-сайт використовує файли cookie, щоб покращити ваш досвід. Ми припустимо, що ви з цим згодні, але ви можете відмовитися, якщо хочете. Прийняти Читати більше