Очищений рис та інші зернові підвищують ризик смерті і хвороб серця
Вчені провели масштабне дослідження у 21 країнах, що охопило майже 140 тисяч осіб, і з’ясували, як часте споживання рафінованих зерен впливає на серцево-судинну систему і здоров’я в цілому. Їх висновки однозначні: необхідно знижувати кількість рафінованих вуглеводів в раціоні й одночасно підвищувати якість їжі.
Зернові культури, такі як овес, рис, ячмінь і пшениця складають близько 50% денної норми калорій в усьому світі. І близько 70% денної норми калорій в країнах із середнім і низьким рівнем доходів – переважно в Африці та Південній Азії. Нове дослідження міжнародної групи вчених демонструє, що не всі зернові однаково корисні: зокрема, рафіновані продукти підвищують ризики смертності на 27% і ризики розвитку серцево-судинних захворювань на 33%.
У дослідженні взяли участь 137 130 осіб у віці від 35 до 70 років, які на момент старту експерименту не мали серцево-судинних патологій. Учасники представляли 21 країну на п’яти континентах. За кожним з добровольців спостерігали в середньому близько 9,5 років.
Команда прагнула з’ясувати чіткий взаємозв’язок між споживанням рафінованого (очищеного) і цільного зерна, а також білого рису та здоров’ям учасників. Білий рис був виділений в окрему категорію, оскільки в Азії він є найбільш споживаної зерновою культурою.
Після обліку супутніх факторів впливу спостереження показали, що високе споживання рафінованого зерна (близько 350 г на добу) підвищував ризики смертності на 27% і ризики розвитку серцево-судинних захворювань на 33%, в порівнянні з учасниками, добовий раціон яких включав менш як 50 г рафінованого зерна.
Високе споживання очищених зерен також було пов’язано з підвищеним артеріальним тиском.
Особливого зв’язку між споживанням цільного зерна або білого ризику не було виявлено, уточнюють автори.
З огляду на те, що дані охоплюють 21 країну на п’яти континентах, результати можна назвати надійними й широко застосовними до населення у всьому світі, зробили висновок вчені.
«У глобальному масштабі людям слід знижувати споживання рафінованих зернових і віддавати перевагу цільному зерну», – повідомляється у висновках роботи. Іншими словами, їсти менше швидких вуглеводів і більше складних цільнозернових продуктів.